Jos van Kuijck is niet meer

Jos van Kuijck was een echt gemeenschapsdier. Hij hield het dorp Rijsbergen mede mee levendig. Samen met zijn vrouw Josepha Kennes runde hij een kledingzaak. De kleermakerszoon voelde zich aangetrokken tot het plaatselijk verenigingsleven. Min of meer uitte zich dat al toen hij bij het aantrekken van zijn broek nog geholpen moest worden door moeder.

De muzikaal begaafde bakvis van twaalf jaar zat op zijn twaalfde reeds achter het klavier van het grote orgel in de Sint Bavokerk waarop hij zeventig jaar zijn vingers van links naar rechts bewoog zoals later zou blijken. Ging muzieklessen volgen maar stapte niet over naar het conservatorium. Ging zich voorts bekwamen op het blaasinstrument en wist het bij fanfare Sint Cecilia te werken tot onderdirecteur te brengen. Van Kuijck ging muziekles geven aan nieuwe leden. C.V de Aopenlaanders keek na verdwijnen van de Boerenkapel naarstig uit naar een nieuwe muziekkapel. Daar was Van Kuijck en hielp de carnavalsvereniging uit de brand.

Het Rijsbergse toneelgezelschap de Zwaantje kon best ter opluistering van de uitvoeringen een orkestje gebruiken. Dat kwam er ook met Van Kuijck aan de piano omringt door viertal jonge meiden die banjo en mandoline speelden. Het bandje werd: 'Dansende Vingers' genoemd. Voor de jeugd, te klein voor tafellaken en te groot voor handdoek moest een soort soos worden opgezet. Het dorp had een nieuw gemeenschapshuis in Koutershof gekregen. Mooie gelegenheid dat voor de jeugd van Rijsbergen te kunnen gebruiken. Er kwam de Werkgroep Jeugd en Jos van Kuijck werd daarvan de penningmeester. Toen de leider van trimclub V.A.S wegens een hernia moest stoppen nam Jos van Kuijck de boel over.

Jos van Kuijck zou en moest de politiek in. Liefst achttien jaar was hij raadslid van de gemeente Rijsbergen, waarvan acht jaar als wethouder. Hij hoefde er vanuit huis maar voor over te steken. Dat deed hij heel wat en bijna net zoveel als hij naar de kerk ging midden in de week wanneer er een uitvaart was. Een waar dorpsfiguur die zich dus zeer verdienstelijk jegens de gemeenschap maakte. Van Kuijck overleed maandag 20 augustus op 90-jarige leeftijd in Rijserf. Een paar dagen ervoor zong hij nog volop op activiteit ' Zomerfeest' het meest geliefde liedje van hem 'Rijsbergen mijn dorpje.' Dag….Jos, bedankt. Rust zacht.

Charles Luijten