V.l.n.r. Johan Vriends, Wim Jochems en Adrie Roelands bij de fundering van de schietbanen in wording. De fundering is inmiddels gestort en de eerste stenen zijn gemetseld. FOTO SASKIA ROKSĀ 
V.l.n.r. Johan Vriends, Wim Jochems en Adrie Roelands bij de fundering van de schietbanen in wording. De fundering is inmiddels gestort en de eerste stenen zijn gemetseld. FOTO SASKIA ROKSĀ  Foto:

Tien nieuwe schietbanen bij 'Moerse Bossen'

ZUNDERT - Achter het terras van De Moerse Bossen is een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe schietlocatie. Drie schietverenigingen uit de gemeente Zundert zullen gebruik gaan maken van de tien nieuwe schietbanen. Dit zijn Eendracht maakt Macht (EMM), Ons Genoegen en 30 meter match. In het voorjaar van 2019 hopen zij daar in de roos te schieten.

DOOR SASKIA ROKS

Dat in de roos schieten kan straks vanaf verschillende afstanden; 6, 10, 20 of 30 meter. Met de nieuwste technieken is dit automatisch in te stellen. Verder zal de accommodatie uiteraard voldoen aan alle veiligheidseisen. De klanten van restaurant en brasserie De Moerse Bossen zullen geen last hebben van de schutters. "We krijgen een eigen ingang zodat we nooit over het terras heen hoeven en onze pijlen maken maar doffe plopjes, dus er zal ook geen geluidsoverlast zijn, legt Wim Jochems van EMM uit.

Krachten gebundeld

Johan Vriends is voorzitter van schietvereniging Ons genoegen. Haar schietlocatie Stuivezand, waar zij 98 jaar thuis waren, werd verkocht. Adrie Roelands is secretaris van de 30 meter matchgroep. Deze vereniging schiet wedstrijden in internationaal verband. Wim Jochems is bestuurslid van Eendracht Maakt Macht. Deze twee verenigingen zagen hun schietlocatie verdwijnen te Klein Zundert bij de Brug. Zodoende zaten de drie verenigingen in hetzelfde schuitje en besloten zij de krachten te bundelen. Na enig zoekwerk kwamen zij bij 'De Moerse Bossen' uit. Een prachtige plek met ruime parkeergelegenheid.

Vierde partij

"Wij zijn bijna drie jaar geleden al begonnen met het voorwerk", vertelt Wim Jochems. De drie schietverenigingen zijn ook enorm blij met de inbreng van Patricia van 'De Moerse Bossen'. Zij is eigenlijk onze vierde partij, zegt Johan Vriends. "We kunnen straks gebruik maken van het kleine zaaltje achter het restaurant. Vanaf komt een pad naar de schietbanen. We hebben ook plannen om schietclinics in groepsverband te verzorgen. Denk aan een familie- of bedrijfsuitje. Zo'n activiteit is natuurlijk ideaal te combineren met een lunch of diner in het restaurant van De Moerse Bossen."

Mekka

De gemeente Zundert is met circa twintig schietverenigingen en 800 schutters het mekka van de van de Nederlandse schietsport. We hebben het dan wel over alle soorten schietsporten. "Helaas loopt het ledenaantal van de kruisboogsport wel terug", weet Johan Vriends te vertellen. "Daarom willen we middels die schietclinics onze sport promoten", legt Adrie Roelands uit. "Het is een traditionele, eerlijke sport. De onderlinge concurrentie is hoog maar het gaat er altijd sportief aan toe. Verder heb je een goede concentratie nodig en stalen zenuwen." Iedereen die een kruisboog vast kan houden, kan leren schieten volgens Johan Vriends. "Dat is meestal vanaf een jaar of twaalf. Iedereen is van harte welkom om eens kennis te komen maken met de schietsport, jong en oud, man of vrouw, dat maakt niet uit. Maar nu zijn onze pijlen eerst gericht op de nieuwbouw!"[l]