Het steekspel rond de Rijsbergse camping Fort Oranje blijft voortduren. FOTO ADDO SPRANGERS
Het steekspel rond de Rijsbergse camping Fort Oranje blijft voortduren. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Cees Engel wil onderste steen boven krijgen

RIJSBERGEN - Een bedrag van maar liefst maximaal 20.000 euro. Dat is de beloning die Fort Oranje-eigenaar Cees Engel heeft uitgeloofd voor informatie of bewijzen over beïnvloeding van de rechtspraak door de Taskforce Brabant-Zeeland en/of het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC).

DOOR ADDO SPRANGERS

Engel is bovendien bereid om diep in de buidel te tasten voor informatie over projectplannen welke volgens hem zijn gemaakt om definitief een streep door (de toekomst van) de Rijsbergse camping Fort Oranje te zetten, zo is zaterdag in een oproep duidelijk gemaakt.

Blauwdruk

Een poging om de Gemeente Zundert te dwingen deze projectrapporten - genaamd 'Maïsveld' en 'Bloedkoraal' - openbaar te maken strandde begin deze maand bij de bestuursrechter. Volgens Engel bevatten deze vertrouwelijke stukken een blauwdruk voor zowel de onrechtmatige ontmanteling van Fort Oranje als voor het afpakken van de eigendommen van Fort Oranje en de eigenaar. De weigering van de bestuursrechter om gehoor te geven aan het verzoek van het kamp-Engel is volgens de campingeigenaar het zoveelste bewijs dat er samenwerking of afstemming plaatsvindt tussen de deelnemers van de zogeheten Taskforce Brabant Zeeland en de rechtspraak, waardoor er van onpartijdigheid geen sprake kan zijn.

Wegkijken

Volgens Engel is alles terug te voeren op een eerder gehouden besloten bijeenkomst die de Bredase rechtbank in 2017 hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland. Leny Poppe-de Looff, als burgemeester van Zundert deel uitmakend de Taskforce, kondigde twee dagen later aan dat zij Fort Oranje ging sluiten. "De aanpak van de Taskforce is alleen maar mogelijk bij een rechtspraak die wegkijkt en faciliteert", stelt de eigenaar van Fort Oranje. "Deze bijeenkomst versterkt dit vermoeden. Gezien de timing van deze bijeenkomst en de aanwezigen bestaat het vermoeden dat tijdens deze bijeenkomst ook over de aanpak van Fort Oranje gesproken is. Tot op heden weigert de rechtbank duidelijkheid te verschaffen hierover."

Ondermijnend

Dat de rechters bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant in ruim achttien vonnissen waarbij Fort Oranje betrokken was, geweigerd hebben de rechtmatigheid van het handelen van de Taskforce te beoordelen of tot transparantie hierover te dwingen, spreekt volgens Engel boekdelen. Om zogezegd de onderste steen boven te krijgen, heeft hij nu zijn hoop gevestigd op 'klokkenluiders', al dan niet aangemoedigd door de nu in het vooruitzicht gestelde beloning. "Onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak is de hoeksteen van de rechtsstaat. Zonder de waarborgen van een eerlijk proces wordt handhaving willekeur. Aangezien wij ons nauwelijks kunnen voorstellen dat deze ondermijnende activiteiten gesteund worden door alle medewerkers van de rechtbank of de Taskforce/RIEC, zoeken wij klokkenluiders die over informatie en/of bewijzen beschikken over de beïnvloeding van de rechtspraak door de Taskforce/RIEC."[l]