Kom zondag 9 september bijvoorbeeld kijken naar het Atelier: ontworpen door Margaret Staal-Kropholler.
Kom zondag 9 september bijvoorbeeld kijken naar het Atelier: ontworpen door Margaret Staal-Kropholler. Pauline Joosten

Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide bij Achtmaal

ACHTMAAL - Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op 9 september de deuren van de Angorahoeve, het Atelier en de Herenkamer. Deze cultuurschatten staan op landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal, vlakbij de Belgische grens. Door heel Nederland gaan tientallen locaties van Natuurmonumenten open die de rest van het jaar gesloten zijn voor het publiek. De toegang is gratis.

Eeuwenlang hebben landgoedeigenaren, boeren, arbeiders en kunstenaars hun sporen achtergelaten op de Oude Buisse Heide. Kom zondag 9 september bijvoorbeeld kijken naar het Atelier: ontworpen door Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland. Met oog voor detail en design ontwierp ze dit pareltje in opdracht van Henriette en Richard Roland Holst. Voel je even te gast op het landgoed van dit bijzondere kunstenaarsechtpaar. Geniet op het tuinterras van koffie van een echte barista met op de achtergrond de muziek van Wim Dictus. Doe mee met een workshop portrettekenen of ga naar de proeverij met Zundert Trappist. In de directe omgeving zijn diverse wandelroutes zoals de gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Het complete overzicht van locaties en activiteiten staat op: www.natuurmonumenten.nl/open-monumentendag

In Europa

De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van het Europese jaar van het culturele erfgoed, met als hoofdthema de uitwisseling van cultuur, kennis en bouwkunst in Europa. Het thema ‘In Europa’ past perfect bij de verhalen over de cultuurschatten van de Oude Buisse Heide. Henriette Roland Holst en haar man Richard ontvingen in hun zomerverblijf niet alleen bekende kunstenaars en politici uit Nederland; zij hadden ook veel contacten in Europa en ver daarbuiten. Op deze plek is geschiedenis geschreven. De gidsen van Natuurmonumenten vertelt je er alles over!

Parkeren en huifkar

Een huifkar pendelt vanuit de cultuurhistorische gebouwen naar herberg ‘t Pannehûske en weer terug. Onderweg geniet je op deze authentieke wijze van de prachtige landgoederen. Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19 Achtmaal. Of bij ‘t Pannehûske, Roosendaalsebaan 4, 4885 JK, Achtmaal.

Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide

Zondag 9 september, van 11.00-16.30 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/open-monumentendag [l]