Een verlies voor het dorpsgezicht van Rijsbergen. FOTO AMY KLAVERVELD
Een verlies voor het dorpsgezicht van Rijsbergen. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

Brand treft trotse Rijsbergse villa

RIJSBERGEN - Villa 'Mons Ramorum'. Wie Rijsbergen in- of uitreed kon er eigenlijk niet omheen. Het kenmerkende rieten dak van de villa aan de Antwerpseweg brandde vorige week donderdag volledig af, met een triest stigma tot gevolg.

DOOR GUUS ARNOUTS


Volgens de overlevering gaf de toenmalige hoofdonderwijzer Kuypers opdracht om het pand te laten bouwen. Rijsbergen beschikte destijds niet over een eigen huisartsenpraktijk en voor de medische voorzieningen was men dus op Zundert aangewezen. Op aanraden van Kuypers wordt dokter Kamp naar Rijsbergen gehaald die echter wel een nieuwe woning en praktijk nodig heeft. De kosten: ruim 19.000 gulden, wat voor die tijd een flinke duit is. Toepasselijk genoeg is het pand bij de oplevering in 1934 tot 'Mons Ramorum' gedoopt, een gelatiniseerde verbastering van Rijsbergen. De villa is zelfs in de jaren dertig een toonbeeld en kenmerk van luxe en pracht.

Zeven ton
Maar de praktijk bleek te knellen en zoon Ivo, ook dokter, besluit om de praktijk elders voort te zetten. De villa komt hiermee opnieuw in de verkoop. Kosten van Mons Ramorum eind jaren zeventig? Ruim 700.000 gulden, wat neerkomt op ruim 1,4 miljoen euro anno 2018. Voor de wat oudere Rijsbergenaren zal het illustere pand wellicht de onprettige herinneringen oproepen aan inentingen tegen pokken of mazelen en later polio. In de loop der jaren wordt de villa verder uitgebreid met een garage en bijgebouwen.

Brand
De brand ontstaat donderdagmiddag en slaat door het rieten dak snel om zich heen. De gehele Antwerpseweg komt hierdoor onder de rook te staan, aan omwonenden wordt dan ook verzocht om hun huis zo snel mogelijk te verlaten. Aanvankelijk kostte het de brandweer enige moeite om het vuur te bedwingen, maar rond 17.45 uur geeft de commandant het sein 'brand meester'. De brandweer liet de brand gecontroleerd uitbranden. Wat rest is een smeulend, ingezakt dak. Het is niet helemaal duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan, volgens getuigen waren schilders met een verfbrander bezig en zou daar de oorzaak kunnen liggen.

De volgende ochtend
Vrijdag. De rook zelf mag dan weg zijn, maar de stekende lucht van verbrand hout hangt nog duidelijk over de Antwerpseweg. De historische villa lijkt rechtstreeks uit een griezelfilm te komen. "Het is zo zonde, ik ben eigenlijk opgegroeid met de villa. Het was iets wat er altijd stond, zo herkenbaar." Een voorbijgangster kijkt enigszins verslagen naar het gebouw. Het iconische rieten dak is volledig verwoest en aan de achterkant van de villa spuit water uit een lekke leiding. In de tuin waar werklui bezig zijn met opruimen ligt een hoop puin en riet. Het is niet bekend wat er nu gaat gebeuren met Mons Ramorum, een pand ontdaan van zijn bravoure.

De bundels die het stro bijeenhielden bezweken onder de hitte. FOTO AMY KLAVERVELD