400 jaar Turfvaartwandelaars bij verdwenen Veenpaal.
400 jaar Turfvaartwandelaars bij verdwenen Veenpaal. 400 jaar Turfvaartwandelaars bij verdwenen Veenpaal.


400 jaar Turfvaartwandelaars bij verdwenen Veenpaal?

ACHTMAAL - Wethouders de Beer vormden het kader voor de 35 deelnemers aan de Turfvaartwandeling van bron tot monding, van Pannhûske in Achtmaal naar museum in Princenhage. Voorafgaand aan het Bloemencorso gaf Johan de Beer de wandelaars het startschot en na 24,71 km ontving Paul de Beer de voldane groep in het Princenhaags Museum. Beide wethouders hadden in hun jeugd of als student op landgoed Wallsteijn gewoond en benadrukten de verbondenheid tussen buitengebied en stad. Zoals dat ook via Landstad de Baronie vorm krijgt.

De natuurvereniging IVN Mark&Donge organiseerde deze landschapswandeling als start van het 'turfvaart programma' dit najaar in het Princenhaags museum. Er komen een drietal lezingen, een tentoonstelling, film, fietstochten en een boek over '400 jaar Turfvaart'. De turfvaartwandelaars zagen in mooi zonnig weer met eigen ogen al het resultaat van de turfwinning en de verdwenen lagen veen. De 'veenpalen' onderweg lieten zien dat er wel 4 tot 5 meter tot op de lemige zandlaag afgegraven was. Voor het transport van al die turf was 400 jaar geleden de turfvaart gegraven. Op die lemige zandlaag werd eerst geboerd en zijn nu door herinrichting veel natuurgebieden ontstaan. Zo kwamen de 'turfvaarders' al wandelend door Oude Buisse heide, Vredeoord, de Moeren, Pannenhoef, Vloeiweide en de Achterste Rith bij de monding van de Turfvaart in de Aa of Weerijs en uiteindelijk in thuishaven Princenhaags Museum. Halverwege werden de Turfvaarders gastvrij ontvangen voor de lunchstop door Hans Schep en Carlo Braat in de Zwarte Schuur van het Brabants Landschap. De film over de Pannenhoef liet prachtig zien hoe in dertig jaar tijd waterrijke natuur met hulp van het Waterschap hersteld is.

Turfblokje
Bij de afsluiting in het knusse museum werden de deelnemers verrast met een 'turfblokje' en een foto en gedicht van Pien Storm van Leeuwen over 'donzig, sponzend, zwelgend, slommerig Veenmos'. Een klein watervasthoudend plantje dat door eeuwen groei, bloei en afsterven voor die metersdikke veenlagen gezorgd had en nu weer de kans gekregen heeft om te groeien. De gastvrije voorzitter Rini van der Linden van het Princenhaags Museum nodigde iedereen uit voor de opening van de tentoonstelling op vrijdagmiddag 17u in het Princenhaags Museum. [l]