V.l.n.r. wethouder Patrick Kok, Richard van der Valk (directeur Krinkels BV) en wethouder Johan de Beer zijn klaar voor de aanpak van de Molenstraat. FOTO ADDO SPRANGERS
V.l.n.r. wethouder Patrick Kok, Richard van der Valk (directeur Krinkels BV) en wethouder Johan de Beer zijn klaar voor de aanpak van de Molenstraat. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Metamorfose moet Molenstraat impuls geven

ZUNDERT - De kop is eraf. De herstructurering van de Molenstraat is afgelopen week officieel van start gegaan. Wethouder Patrick Kok gaf woensdagochtend het goede voorbeeld door het eerste deel van de straat open te breken en - met enige hulp - hoogstpersoonlijk een eerste sleuf te maken.

DOOR ADDO SPRANGERS

Richard van der Valk, operationeel directeur van aannemer Krinkels BV, meldt vlak voor het startsein blij te zijn met de klus. "Die gaan we tot een mooi einde brengen. Tot nu toe is de samenwerking met de verschillende partijen prima. We verwachten dat dit ook in de uitvoeringsfase het geval zal zijn." Volgens Van der Valk heeft hij in de eerdere afstemming met bewoners en ondernemers in de Molenstraat zogezegd gevoel gekregen bij de gevoeligheden die spelen rond de aanpak van de straat. Dat er veel belangstelling is voor het project zegt hij ook te merken aan de bezoekersaantallen van het informatiecentrum. "Vóór de vakantie was het rustig, maar nu hebben we dagelijks bezoek."

Shoarma

Wethouder Patrick Kok maakt zijn toehoorders deelgenoot van zijn vroegste herinneringen aan Zundert. De 'kersverse' VVD-wethouder - na de gemeenteraadsverkiezingen werd hij door vertrekkend wethouder Piet Utens vooruitgeschoven om plaats te nemen in het nieuwe college - meldt twintig jaar geleden al kennis te hebben gemaakt met Zundert. "Ik was toen nog student in Breda en ging ook regelmatig stappen in België. Op de terugweg stopten we dan steevast in Zundert om een lekker broodje shoarma te eten. Toen vroeg ik me al af waarom er zoveel verkeer door de Molenstraat ging."

Snel geschakeld

Dat gaat in de toekomst dus veranderen, want de Molenstraat wordt een fietsstraat met eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Daar ging de Zundertse gemeenteraad tien jaar geleden al mee aan de slag, zo schetst wethouder Kok de langdurige procedure die is voorafgegaan aan de nu ingezette herinrichting van de Molenstraat. De roep om aanpak van verkeersknelpunten en om verbetering van de leefbaarheid immers leidde tot de Centrumvisie en, hierop aansluitend, de realisatie van de Randweg. Vervolgens werd er met betrekking tot de herstructurering van de Molenstraat snel geschakeld. In januari 2017 presenteerde het Zundertse college een eerste ontwerp, medio 2017 volgde de aanbesteding en begin van dit jaar ondertekenden aannemer Krinkels BV en de Gemeente Zundert het contract voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Opvallend

Over het ontwerp van de 'nieuwe' Molenstraat is wethouder Patrick Kok vol lof. Dat het voorlopige ontwerp nauwelijks bleek af te wijken van het definitieve ontwerp, noemt hij opvallend. "Het betekent ook dat er goed is nagedacht over de aanpak. Opvallend is ook het draagvlak bij bewoners, ondernemers, horeca en gehandicaptenplatform."

Al benadrukt hij in één adem de overlast die ongetwijfeld zal worden ervaren tijdens de werkzaamheden. "We bouwen echter niet alleen voor het kloppende hart en de economische long van het dorp", laat de wethouder expliciet weten, hierbij verwijzend naar de tekst op de borden die op de Duitse snelwegen worden gebruikt om begrip te vragen voor wegwerkzaamheden: 'Wir bauen für Sie'. "Dat geldt ook voor hier. Het is belangrijk om naast elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar. Des te eerder zijn we bij de realisatie van ons doel."

Hoger level

De start van de herstructurering van de Molenstraat laat ook wethouder Johan de Beer niet onberoerd. Hij steekt zijn vreugde niet onder stoelen of banken. "Toen ik in 2006 in de gemeenteraad kwam speelde dit al en werd er gesproken over komomleidingen ter ontlasting van de Molenstraat. Uiteindelijk is de Randweg gekomen, al ging hier een hele tijd overheen.

'Molenstraat moet ook mooie plek worden om te verblijven'

Hier in de Molenstraat zitten ondernemers. Als overheid moeten we het vestigingsklimaat naar een hoger level brengen. Daar moet de metamorfose van de straat voor zorgen. Daarnaast moet de Molenstraat een mooie plek worden om te verblijven.

Constructief

"Met alle betrokken partijen is intensief overleg geweest over de aanpak van de Molenstraat", vervolgt hij. "We zijn het niet altijd met elkaar eens geweest, maar het overleg was wel constructief. De Molenstraat heeft een belangrijke rol bij evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de Aardbeienfeesten en Corso Zundert. Aannemer Krinkels heeft bij de opdracht dan ook meegekregen dat rekening moet worden gehouden met de evenementenagenda.

De Molenstraat is nu nog een grijze straat, maar zal straks groen kleuren. Voetgangers en fietsers krijgen er dan alle ruimte, de auto is er te gast. Ik hoop dat zowel het economisch klimaat als het verblijfsklimaat een impuls krijgt."

Vruchten

Die hoop wordt gedeeld door Frank van de Klundert, voorzitter van de Ondernemersvereniging Zundert Centrum (OZC). "Het is een hele uitdaging, maar ik ben blij dat de aanpak van de Molenstraat nu eindelijk is begonnen. Hopelijk werpt het zijn vruchten af."[l]

De eerste werkzaamheden worden ook door omstanders minitieus vastgelegd. FOTO ADDO SPRANGERS
Symboliek ten top: Patrick Kok werpt nog even een blik op de 'oude' Molenstraat. FOTO ADDO SPRANGERS