Zundert Trappist 8 was al een succesnummer. Ook het zwaardere Zundert Trappist 10 is warm ontvangen. FOTO TASTY TALES
Zundert Trappist 8 was al een succesnummer. Ook het zwaardere Zundert Trappist 10 is warm ontvangen. FOTO TASTY TALES Foto: Tasty Tales

'Zundert Trappist 10 is op de goede weg'

ZUNDERT - Wat goed is komt snel. Het spreekwoord zou zo maar van toepassing kunnen zijn op Zundert Trappist 10. Het gaat namelijk hard met het begin deze maand gelanceerde nieuwste bier van trappistenbrouwerij De Kievit. In een blindproeverij van het toonaangevende biermagazine Bier! wist Zundert 10 nu al een eerste prijs in de wacht te slepen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Ter gelegenheid van zijn 10-jarig bestaan liet het blad Bier! tien bieren van rond 10% alcohol blind proeven door een panel bierkenners. Met dus een opmerkelijk resultaat. "We zijn buitengewoon verheugd en erg trots op het resultaat", vertelt broeder Christiaan van abdij Maria Toevlucht, die verantwoordelijk is voor de brouwerij.

"Het toont aan dat we op de goede weg zijn. De weloverwogen keuze om pas na vijf jaar ons tweede bier te lanceren, blijkt de juiste. We hebben ruim de tijd genomen om de tweede Zundert te ontwikkelen en op punt te brengen. Dat we daarvoor erkenning krijgen in deze proeverij stemt ons dankbaar."

Marktvraag

Trappistenbrouwerij De Kievit presenteerde onlangs haar tweede bier: Zundert Trappist 10. Reden was een langlopende vraag uit de markt om - na de succesvolle introductie van Zundert Trappist met 8% alcohol in 2013 - een tweede, zwaarder, bier op de markt te brengen. Met de introductie van de Zundert 10 kreeg ook de 'standaard' Zundert Trappist een aangepaste uitstraling.

"Om verwarring te verkomen, hebben we ons bestaande bier Zundert 8 gedoopt", aldus broeder Christiaan. "Voor beide bieren is de kenmerkende paarse kleur van ons etiket gebleven."

Kruidig

Zundert 10 wordt door de brouwerij omschreven als een quadrupel met een kruidige toets. "Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug."

Gelimiteerd

Zundert is één van twaalf plaatsen wereldwijd is waar een echte trappist wordt gebrouwen. Naast trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert is er nóg een Nederlandse brouwerij waar trappist wordt gebrouwen: Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Van de tien andere brouwerijen bevinden zich er zes in België, één in Oostenrijk, één in Italië, één in de Verenigde Staten en sinds juni ook één in Engeland.

Alleen de genoemde brouwerijen mogen het logo 'Authentiek Trappisten Product' voeren. Het bier is binnen de muren van de abdij door de monniken zelf gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie.[l]

Afbeelding