Burgemeester Poppe: 'Tomeloze energie inwoners is noemenswaardig en voorbeeld voor andere gemeenten' FOTO SANDRAGRAFIE
Burgemeester Poppe: 'Tomeloze energie inwoners is noemenswaardig en voorbeeld voor andere gemeenten' FOTO SANDRAGRAFIE Foto: Sandragrafie

'Gemeente Zundert voelde voor mij al snel als thuis'

ZUNDERT - Leny Poppe-de Looff zet een punt achter haar politieke carrière en daarmee ook achter haar burgemeesterschap van de gemeente Zundert. Dat heeft zij afgelopen week tijdens een besloten bijeenkomst met de gemeenteraad aangekondigd. Per 1 maart 2019 zwaait zij af.

DOOR ADDO SPRANGERS

Zij heeft er dan welgeteld vier jaar raadslidmaatschap en zestien jaar wethouderschap in Vlissingen op zitten, naast twee termijnen van zes jaar als burgemeester van de gemeente Zundert. Leny Poppe-de Looff heeft aangegeven niet in aanmerking te willen komen voor een derde termijn.

Veiligheid

Burgemeester Poppe-de Looff verwierf landelijke bekendheid vanwege de ontmanteling van camping Fort Oranje en de actieve strijd tegen ondermijning. Het thema veiligheid staat bij haar dan ook met stip op nummer één. Een belangrijk deel van het burgemeesterschap van Poppe-de Looff stond in het teken van dit thema aangezien het welzijn van anderen mogelijk in het geding kon komen. Zo richtte zij tijdens haar burgemeesterschap veelvuldig haar pijlen op de aanpak van de recreatieparken in haar gemeente. Het overnemen van het beheer van een camping, zoals dat gebeurde met Fort Oranje, was nieuw in Nederland. E werd dan ook vanuit het hele land grote met belangstelling gekeken naar de voortrekkersrol die Zundert daarin pakte.

Gemotiveerd

"Fort Oranje was en is een bestuurlijk zwaar dossier, waarin ik me altijd zeer gemotiveerd heb gevoeld door mijn overtuiging dat de overheid een taak heeft wanneer de veiligheid en het welzijn van mensen in het geding is", vertelt burgemeester Poppe-de Looff.

Verbinding

Bij haar aantreden als burgemeester was het Leny Poppe-de Looff al snel duidelijk dat Zundert een bijzondere gemeente is. Een gemeente met ambitie en vooral heel veel betrokken inwoners, wat onder meer blijkt uit de vele evenementen en de buurtschappen die jaarlijks enorm actief zijn voor Corso Zundert. "Gemeente Zundert voelde voor mij al snel als thuis en dat is mede te danken aan de inwoners", zo maakt Leny Poppe-de Looff duidelijk. "De tomeloze energie van de inwoners is noemenswaardig en een voorbeeld voor andere gemeenten. Ik heb altijd veel bewondering gehad voor hoe zij samen zo'n rijk verenigingsleven organiseren".

Toekomst

Ze is ervan overtuigd dat de gemeente Zundert klaar is voor de toekomst. "Bij aanvang van mijn burgemeesterschap in 2007 realiseerde ik mij terdege dat de uitdagingen voor alle geledingen groot waren. Zowel de bestuurlijk als ambtelijke organisatie moest zich door ontwikkelen om een antwoord te bieden op de veranderende wereld. Dit vraagt inzet van gemeenteraad tot ambtenaren. Nu kunnen wij zeggen dat wij daar goed in geslaagd zijn. De bestuurlijke- en ambtelijke organisatie hebben nauw samengewerkt aan één en hetzelfde doel. De gemeente Zundert heeft nu voldoende bestuurs- en slagkracht om de toekomst tegemoet te gaan."[l]