Afbeelding
Foto: Sandragrafie

Netwerkbegroting Zundert richt zich op lange termijn

ZUNDERT - "Een begroting die ambitie uitstraalt. Gezond en zonder de burgers te belasten". Het zijn woorden die wethouder Johan de Beer (portefeuillehouder Financiën) afgelopen week vol trots uitsprak bij de presentatie van de nieuwe netwerkbegroting 2019-2022 van de Gemeente Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

In deze begroting is volgens wethouder De Beer handen en voeten gegeven aan het in mei van dit jaar gepresenteerde politiek akkoord voor de periode 2018-2022.

Het nieuwe college kreeg hierbij bestuursopdrachten betreffende een zestal onderwerpen die naar mening van de zeven politieke partijen dermate belangrijk zijn voor Zundert dat hieraan speciale aandacht moet worden besteed: het gaat om de thema's communicatie, sport, onderwijshuisvesting, vrijkomende agrarische bebouwing, bedrijventerreinen en zuidelijke verkeersontsluiting.

Voorbereid

"Voor wat betreft sport moeten straks alle sportaccommodaties op orde zijn", zo maakt wethouder De Beer duidelijk. "Een ander voorbeeld is de bestuursopdracht onderwijs. We zijn trots op het gerealiseerde Integraal Kind Centrum (IKC) Rijsbergen, maar er ligt nu een andere vraag op het gebied van onderwijshuisvesting in Zundert en Klein Zundert. Die moeten we vertalen naar wat goed is voor Zundert en op welke plek."

Hiernaast stipt hij het thema bedrijventerreinen aan. "We hebben momenteel drie bedrijventerreinen waarin kavels worden uitgegeven: Molenzicht, Beekzicht en Waterman II. In voorspoed moet je voorbereid zijn op een nieuwe fase."

Dat laatste geldt volgens De Beer ook voor de bestuursopdracht zuidelijke verkeersontsluiting.

"We hebben de Randweg aangelegd en zijn nu bezig met de Molenstraat. De volgende vraag is: wat heeft Zundert nodig aan zuidelijke ontsluiting? Hier heeft de gemeenteraad een stem in. Het komt zeker aan bod in de komende jaren."

Partners

De door het college vastgestelde netwerkbegroting beperkt zich dan ook niet tot één jaar, maar biedt juist een langetermijnraming voor de realisatie van de doelstellingen en de bestuursopdrachten. "De nieuwe begroting is hét antwoord op de uitvoering van dit politiek akkoord. Het heeft de titel 'netwerkbegroting' meegekregen, omdat we de maatschappelijke vraagstukken in onze gemeente met, door, en voor partners uitvoeren. Partners zijn bijvoorbeeld inwoners, bedrijfsleven, mede-overheden en regionale partijen.

'We benutten elkaars krachten'

Afhankelijk van het vraagstuk werken we met hen samen, vragen om hun expertise of voeren wij als gemeente zelf uit. Zo benutten we elkaars krachten," licht wethouder Johan de Beer toe.

Truc

Het politiek akkoord 2018-2022 bevat veel mooie ambities voor de toekomst van de gemeente Zundert. "Als college willen we die ambities waarmaken", aldus De Beer. Om de ambities te realiseren, heeft de Gemeente Zundert echter meer financiële armslag nodig. Een boekhoudkundige truc biedt uitkomst, zo maakt de wethouder duidelijk. Er vindt namelijk een verschuiving in de woonlasten plaats, zonder dat daarbij de lasten voor de inwoners worden verhoogd.

Herijking

"In de rioolheffing zit een te grote voorziening. Dat wil zeggen dat er teveel reserves zijn ontstaan omdat de Gemeente Zundert de voorbije jaren meer aan rioolheffing heeft geïnd dan dat zij heeft uitgegeven aan riolering en het onderhoud daarvan. Dit geld mag echter niet zo maar aan andere zaken worde uitgegeven. Die reserves gaan we de komende twee jaar aframen. In de komende twee jaar gaat daarom de rioolheffing omlaag en gaat de onroerendezaakbelasting (OZB) omhoog. Van dat laatste merkt de burger vrijwel niets in de portemonnee.

De woonlasten voor de inwoners blijven gelijk, en tegelijkertijd komen er meer vrije middelen ter beschikking om het politiek akkoord uit te kunnen voeren," legt wethouder De Beer uit. Na twee jaar vindt er een herijking plaats. De gemeenteraad wordt nadrukkelijk bij dit besluitvormingsproces betrokken.

Fort Oranje

Een 'puntje' vormen wel de lasten die overname, beheer, ontruiming en beveiliging van de Rijsbergse camping Fort Oranje tot dusver met zich hebben meegebracht voor de Gemeente Zundert. "We gaan inmiddels richting de 5,8 miljoen euro", weet wethouder Johan de Beer. "We schalen wel af, maar een aantal kosten loopt door. Denk aan beveiliging en juridische kosten. Het is een gevolg van de daadkracht die we als Gemeente Zundert hebben getoond, al waren deze kosten vooraf niet te ramen.

Op een begroting van 45 miljoen euro is 5,8 miljoen euro een flink bedrag, geld dat je liever in zaken als onderwijs, wegen en leefbaarheid stopt. Het betekent dat je nu op een aantal vlakken minder kunt doen. We vinden nog steeds dat we wat Fort Oranje betreft een goede prestatie hebben geleverd, maar het kan niet zo zijn dat Zundert de gemaakte kosten helemaal alleen moet ophoesten. We voeren hierover al geruime tijd gesprekken met de Provincie Noord-Brabant en de rijksoverheid. In het voorjaar hopen we hierover meer duidelijkheid te kunnen verschaffen."[l]

Op dinsdag 6 november 2018 staat de begroting op de agenda van de Zundertse gemeenteraad.