BSO de Plaetse stak de handen uit de mouwen. FOTO AMY KLAVERVELD
BSO de Plaetse stak de handen uit de mouwen. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

Rijsbergen is een bijenhotel rijker

RIJSBERGEN - Wethouder Kok van openbare ruimte onthulde afgelopen donderdag een bijenhotel in Rijsbergen. Samen met de kinderen van buitenschoolse opvang de Plaetse zaaide de wethouder de berm aan de Lange Dreef in.

DOOR AMY KLAVERVELD

Met een interactief praatje vroeg wethouder Kok aan de kinderen van de BSO wat ze wisten over bijen. De handjes schoten direct de lucht in, de kinderen antwoordden razend enthousiast. Ze steken, maken honing en ze zoemen.

'Bijen zorgen voor honing en bijenwas'

Kok moest de kinderen wel even uitleggen waarom de kleine insect zo belangrijk is. "Insecten zijn ongelofelijk belangrijk voor de instandhouding van de flora en fauna, en de bijen in dit geval zorgen natuurlijk voor honing en bijenwas." Samen met drie kinderen onthulde hij het bijenhotel en het informatiebord dat aan de kant van de Spie staat.

Zaad strooien

De wethouder en de kinderen van de BSO zaaiden ook meteen de berm van de Spie in met bijvriendelijk bloemen- en klavermengsel. De zaden werden met een 'koninginnenzwaai' over het veld verspreid en daarna in de grond geharkt. Dit deden de kleintjes vol enthousiasme. Bijenvereniging Zundert-Rijsbergen ondersteunde hen hierbij.

Initiatief

Het bijenhotel en het inzaaien van de berm zijn gerealiseerd door een burgerinitiatief. Kok: "Het is mooi om te zien dat de berm nu dankzij een dergelijk initiatief is ingezaaid."

'Insecten zijn ongelofelijk belangrijk'

De wethouder ging donderdag ook in gesprek met meerdere burgers die zelf met nog meer ideeën kwamen voor in de buurt.

Bee Deal

De gemeente Zundert heeft sinds 2015 een zogenoemde 'Bee deal'. Hierbij zorgen zij dat braakliggende gebieden zo worden ingericht dat het welzijn van de bij op nummer één staat. Zo zijn er al meerdere bijenhotels in de gemeente geplaatst en worden er steeds meer bermen ingezaaid.

'Het is mooi dat de berm nu op burgerinitiatief is ingezaaid'

Ook passen boomkwekers hun erfbeplanting en gewasbescherming aan. Zundert is één van de negen 'deals' in Nederland. Het project is een samenwerking met Waterschap Brabants Delta, imkers en boomkwekers.[l]