Hereijgers heeft zijn pak al klaarliggen voor het feest. FOTO AMY KLAVERVELD
Hereijgers heeft zijn pak al klaarliggen voor het feest. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

'Ik durfde het thuis niet te vertellen'

RIJSBERGEN – Hij werd op 32-jarige leeftijd lid van cloveniersgilde Sint Bavo en zestig jaar later is het tijd voor feest ter ere van Cees Hereijgers. Hij blikt terug op zestig jaar ongein en veranderingen.

DOOR AMY KLAVERVELD

Toen Hereijgers 60 jaar geleden een potje biljart aan het spelen was in het Zwaantje, werd hij uitgenodigd om mee te doen bij het prijsverschieten. Dat werd toentertijd nog gedaan bij 't Hoekske. "We schoten toen nog 100 meter ver, en dat buiten. Dan moesten we eerst naar binnen om te kijken of iedereen er was zodat het veilig was om te schieten. Tegenwoordig kan dat helemaal niet meer. Nu schieten we enkel binnen op een 50 meter baan." Hereijgers vertelt hoe zijn eerste keer was bij het gilde. "Ik schoot toen 93 punten. Als prijs kreeg je een rondje, een rondje pils natuurlijk."

Ongein

Hereijgers was pas 32 jaar oud toen hij lid werd van gilde Sint Bavo. Een club waar toch geregeld ongein uitgehaald werd. "Ik durfde het mijn ouders gewoon niet te vertellen dat ik lid was geworden. Daar kwamen ze achter toen ik de kist moest dragen van een overleden lid, erg blij waren ze er niet mee", lacht Hereijgers. Hij bleef soms nét iets te lang hangen in de kleine kantine van het gilde. "Zeker met de teeravonden werd het laat. Dan sliep ik nooit thuis."

Wapens in de kluis

Het cloveniersgilde is met de jaren aardig veranderd. Hereijgers heeft dit ook gemerkt. "Vroeger schoten we nog op grotere kaarten, die van nu zijn een stuk kleiner. De regels waren op sommige punten ook veel strenger. Zo mochten er toen helemaal geen vrouwen lid worden en dat kan nu dus weer wel." Niet alleen het gilde zelf heeft de regels aangepast, ook de wet heeft voor veranderingen gezorgd. "Vroeger mochten we gewoon de wapens en de patronen mee naar huis nemen. Door de nieuwe wapenwet moet nu alles op het gilde in een kluis liggen."

Gildepakken

Het gilde heeft qua uiterlijk ook een hele metamorfose gekregen. Zo liepen ze vroeger nog niet in de gildepakken maar in burger. "Ik heb ook nog met de uitbouw geholpen. Ik heb de betonnen platen op het dak gelegd." Hereijgers heeft zich vooral na zijn pensioen steeds meer ingezet voor de club. "We hebben wel een stuk minder leden dan vroeger. Toen ik begon bij het gilde hadden we zo'n vijftig tot zestig leden. Tegenwoordig zijn dat er nog veertig." Ook maakt de groep steeds minder uitstapjes. "We gingen vaak met een bus vol op pad. Zo zijn we naar bijvoorbeeld Antwerpen en Dokkum geweest. Ook hadden we nog een heel weekend teeravonden. Nu heeft ieder een andere agenda en gaan dit soort dingen gewoon niet meer." [l]

Feest

Op zaterdag 6 oktober geeft het cloveniersgilde een receptie voor het jubileum van Hereijgers. Die is van 16.00 uur tot 18.00 uur in de Snaphaan. Iedereen die Hereijgers wil feliciteren is welkom.