GrootGroenPlus telde dit jaar zo'n 300 deelnemers. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
GrootGroenPlus telde dit jaar zo'n 300 deelnemers. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Weer kleurrijke editie GrootGroenPlus

ZUNDERT - In Zundert werd voor de 28ste keer de vakbeurs GrootGroenPlus gehouden. De vertrouwde locatie CLTV Zundert stond drie dagen lang in het teken van de internationale boomkwekerijbranche.

DOOR AMY KLAVERVELD

Kwekers, handelaren, fabrikanten en leveranciers van machines en werktuigen en tal van toeleveranciers uit Nederland en België - in totaal zo'n 300 deelnemers – stonden drie dagen lang paraat om bezoekers op de hoogte stellen van laatste ontwikkelingen in dit vakgebied.

Dit jaar kende vakbeurs GrootGroenPlus weer een thema. Na het succesvolle thema van de vorige editie 'My Favourite Plant!' werd gekozen voor een meer toekomstgericht en alomvattend thema, dat veel ruimte biedt voor onder meer (technische) innovaties: THE FUTURE = GREEN.

Veel belangstelling

Na de opening door burgemeester Leny Poppe-de Looff woensdagochtend begon de beurs echt te bruisen. De vele kraampjes, ieder vol kleurrijke planten, trokken dan ook veel belangstelling. Ook speciale technieken en landbouwwerktuigen, alles om de boomkweker te helpen, waren te vinden op de beurs. De ondernemers zelf kwamen ook voor het voetlicht. Zo gaat de Zunderts Groen Imago Prijs dit jaar naar Roelands Boomkwekerijen. Dit bedrijf slaagde er met zijn stand op GrootGroenPlus als beste in om Zundert op de kaart te zetten als aantrekkelijke groene ondernemingsgemeente. Roelands kreeg de prijs uit handen van wethouder Johan de Beer.

Stichting Bij Anna kreeg een insectenhotel uitgereikt door Carlo van den Eijden namens Treeport Zundert. Het hotel was stichting Bij Anna beloofd als haar vrijwilligers erin zouden slagen om een mooie bloemenpracht van de zaden te maken. Dat is gelukt.

Contacten

Veel bestellingen zijn er niet gedaan op de vakbeurs. Op de beurs draait het namelijk om netwerken en contacten leggen, orders komen vaak later wel. De ondernemers en deelnemers wisselden vooral visitekaartjes en kennis uit. Ook scholen maakten een uitstapje naar de bomenbeurs.Er viel natuurlijk veel te leren vanuit alle internationale deelnemers.

De nieuwste technieken, speciale mest en de meest innovatieve machines die in de toekomst nog veel gebruikt gaan worden, alles kwam voorbij voor de toekomstige boomkwekers.

Een groot succes

David Bömer, de voorzitter van het bestuur van de vakbeurs, is erg tevreden over de verloop van het jaarlijkse evenement. "Ook dit jaar was het weer een groot succes, daar zijn we bijzonder tevreden mee. Het was dit jaar dan ook extra aantrekkelijk aan de commerciële kant." Volgens de voorzitter was de beurs mede zo'n succes door alle deelnemers en de vele vrijwilligers. De organisatie gaat nog evalueren maar kijkt nu al terug naar een geslaagde en kleurrijke editie van GrootGroenPlus 2018. Tot 2020 zal de vakbeurs voor de internationale boomkwekerijbranche jaarlijks in Zundert neerstrijken. [l]