Toine Graumans en Marga Graumans-Oostvogels met op de voorgrond van links naar rechts hun drie zoons Raymond, Roger en Michel. FOTO ARCHIEF SLAGERIJ GRAUMANS
Toine Graumans en Marga Graumans-Oostvogels met op de voorgrond van links naar rechts hun drie zoons Raymond, Roger en Michel. FOTO ARCHIEF SLAGERIJ GRAUMANS Foto: archief Slagerij Graumans

'Je moet af en toe met iets nieuws komen'

ZUNDERT - Passie en vakmanschap. Het zijn trefwoorden die onlosmakelijk zijn verbonden aan Kwaliteitsslagerij Graumans, al vier generaties lang hét adres voor puur en eerlijk vlees. Het Zundertse familiebedrijf viert zijn 100-jarig jubileum en doet dat een maand lang met spetterende acties.

DOOR ADDO SPRANGERS

Tegenwoordig staat Roger Graumans in de mooie zaak aan de Molenstraat, daarvoor zwaaiden zijn vader Toine Graumans en zijn moeder Marga Graumans-Oostvogels er de scepter.

Oostvogels

Eigenlijk is het bedrijf ontstaan vanuit de familie Oostvogels, vertelt laatstgenoemde. "Mijn opa begon de slagerij in 1918. Mijn vader Franciscus Oostvogels nam het bedrijf in 1947 over, nadat mijn oma de zaak na het overlijden van mijn opa tussentijds had voortgezet. Mijn vader is jong gestorven. Daarom kwam mijn broer Karel in 1969 in de zaak. In maart 1988, bij het 70-jarig bestaan, hebben mijn man Toine Graumans en ik de zaak samen overgenomen. Vanaf dat moment heette de zaak Graumans."

Zoons

In 2001 was het de beurt aan de zoons Raymond, Roger en Michel Graumans om in de voetsporen van hun ouders te treden. Omdat zijn oom stopte met diens slagerij aan de Baronielaan in Breda, kon Raymond meteen daar aan de slag. Roger en Michel namen hun intrek in de vertrouwde slagerij aan de Molenstraat in Zundert. Ook in die situatie kwam echter al vrij snel verandering. Raymond besloot namelijk om in 2009 te emigreren naar Brazilië, waar hij een vleeswarenfabriek en diverse slagerijwinkels opzette. Michel nam daarom de zaak in Breda over, terwijl Roger de slagerszaak in Zundert voortzette.

Vrolijk

Hoewel al van jongs af aan gepokt en gemazeld in de slagersbranche, overwoog Roger toch ooit om bakker te worden. "Ik begon echter al vroeg mee te helpen in de slagerij van mijn ouders. Poetsen, vlees klein snijden, gehakt draaien, noem maar op. Op die manier ben ik er, net als mijn broers, eigenlijk vanzelf in gerold." Hij heeft er beslist geen spijt van. "Ik vind het leuk om met vlees bezig te zijn en nieuwe producten te maken. Ook het contact met de klanten maakt dat ik elke dag vrolijk in de winkel sta." Vandaag de dag maakt kwaliteitsslagerij Graumans deel uit van de keten 'De Zaak vol Smaak'. Dat biedt de nodige voordelen, weet Roger Graumans. "Binnen de keten is veel aandacht voor kennisuitwisseling en productontwikkeling. "

Vernieuwend

Geen overbodige luxe in een veranderende maatschappij waarin ook de slagersbranche mee moet gaan met haar tijd. Roger Graumans: "Je moet af en toe met iets nieuws komen en aan alle wensen van de klant voldoen." Er wordt door hem dan ook driftig geëxperimenteerd met kruiden, marinades en lekkere sausjes om de klant telkens weer te verrassen. Ook bezorgt hij buffetten en barbecues geheel verzorgd aan huis. In sommige gevallen bereidt hij ter plekke hoogstpersoonlijk het vlees. De barbecues zelf kennen tegenwoordig ook tal van varianten. "De tijd van alleen maar karbonade, spek, worst, kip en hamburgers is voorbij", zegt Roger Graumans. "Tegenwoordig gaan mensen voor bijvoorbeeld tapas. Ook grote stukken vlees zijn nu erg in trek. Bavette bijvoorbeeld is erg populair. Vroeger werd het stuk vlees gestoofd, nu wordt het gebakken als biefstuk. Erg lekker." Al blijven sommige zaken bij het oude. "We maken zelf nog steeds traditionele bloedworst, rookworst en zult. En om een goed stuk vlees te garanderen, zoekt pa nog altijd hoogstpersoonlijk koeien uit voor de slacht."[l]