Ingrid Damen in haar winkel in de Molenstraat in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS
Ingrid Damen in haar winkel in de Molenstraat in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

2nd Life @Ingrid geeft merkkleding tweede kans

Handmade, fair trade en recycle. Met die trefwoorden zijn de bij 2nd Life @Ingrid te vinden artikelen bijna in een vloek en een zucht te omschrijven. Tweedehandsmerkkleding, kleine cadeautjes, zelf opgeknapte meubels en lampen, vrijwel alles in de winkel van Ingrid Damen aan de Molenstraat 84 is te koop. En het mooiste is: het goede doel vaart er wel bij.

DOOR ADDO SPRANGERS

Stilletjes aan weten inwoners en bezoekers van Zundert haar twee weken geleden officieel geopende winkel steeds beter te vinden. Een winkel met een verhaal ook, zo legt Ingrid Damen uit. "Het ondernemerschap zit me in het bloed. Zelf heb ik in Rijsbergen twee horecabedrijven gehad. Bij mijn laatste werkgever, een verzorgingstehuis in Breda, werkte ik in de catering. Ik had het er echter niet naar mijn zin en begon na te denken over wat ik nog wil. Ik moet nog tien jaar werken en dat wil ik wel met plezier doen."

Aansprekend concept

Toevalligerwijs kwam ze in het oosten van het land in aanraking met Appel & Ei, een zaak in tweedehandsmerkkleding. "Het concept sprak me meteen aan. Het bleef een tijd in mijn achterhoofd zitten en uiteindelijk ben ik ermee aan de slag gegaan. Daarbij heb ik nog veel andere tweedehandszaken bezocht om te zien hoe zij werken en om ideeën op te doen." Er zit echter ook nog een ideële kant aan het verhaal. Ingrid Damen: "Het dragen van tweedehandskleding is in opmars. Een goede ontwikkeling, want het helpt bij het uit de wereld bannen van 'fast fashion' zoals die wordt verkocht door goedkope winkelketens: heel goedkope kleding, maar tegelijkertijd ook kleding waar geen eerlijke prijs voor wordt betaald. "

Let The Children Play

Ook de steeds groter wordende kledingberg is Ingrid Damen een doorn in het oog. "Dat is ook de boodschap die ik wil meegeven. We zijn verwend in Nederland. Veel mensen gooien kleding die niet meer naar hun smaak is, of die ze beu zijn, gewoon weg. Merkkleding is echter mooie kleding die een tweede kans verdient. Die kleding verkoop ik in mijn winkel. Mensen kunnen hun goede merkkleding inleveren, ik kijk alles na, registreer alle items en leg de kleding in de winkel weg. Van alles wat wordt verkocht, krijgt degene die de kleding brengt veertig procent van de verkoopprijs in mijn winkel, welke ongeveer op een vierde van de nieuwprijs ligt. De collectie rouleert voortdurend, zodat klanten worden geprikkeld om telkens een kijkje te komen nemen. Is een item na een aantal weken niet verkocht, dan verdwijnt het uit de schappen. Degene die de kleding heeft ingeleverd, kan deze kleding dan terugnemen of schenken aan het goede doel. Dat goede doel is mijn eigen stichting Let The Children Play die zich inzet voor een schoolproject in Oeganda."

Samenwerkingsverband

Via een fair trade groothandelscentrum in Culemborg beschikt 2nd Life @Ingrid ook over een aanzienlijk aanbod van fair trade producten die worden gemaakt in de zogeheten ontwikkelingslanden. Ook worden hand made producten verkocht welke zijn vervaardigd door mensen met een beperking (producten van respectievelijk stof en hout) en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (tassen gemaakt van oude banners). Ingrid Damen is hiertoe een samenwerkingsverband aangegaan met verschillende instellingen in de regio."Ik heb een zwak voor zwakkeren in de samenleving", zegt ze. "Of dit nu in Nederland is of in het buitenland."[l]