Locoburgemeester Twan Zopfi trakteert de stralende jarige op taart en een bos bloemen. FOTO AMY KLAVERVELD
Locoburgemeester Twan Zopfi trakteert de stralende jarige op taart en een bos bloemen. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

Marie Koyen-Hereijgers viert 100ste verjaardag

ZUNDERT - Al een hele eeuw loopt ze rond op de aardbol. Marie Koyen-Hereijgers is woensdag 100 jaar geworden. Dit is natuurlijk gevierd in het bijzijn van de uitgebreide familie en locoburgemeester Zopfi kwam in de ochtend langs met een bloemetje en trakteerde op taart.

DOOR AMY KLAVERVELD

In de kleine woonkamer van mevrouw is het een drukste vanjewelste. Vier generaties zijn op de vroege woensdagmorgen verzameld voor een klein feestje.

'Ik ben nog hartstikke gezond'

"Vanaf 09.00 uur is het al volle bak." Het dressoir en de achtertafel staan vol met bosjes bloemen.

Alles op het gemak

De eeuweling lijkt het erg gezellig te vinden, in haar grote stoel wordt ze er toch niet moe van. Als de locoburgemeester binnenstapt glundert mevrouw Koyen helemaal en natuurlijk kan ze geen nee zeggen tegen een stukje van die grote taart. Als Zopfi vraagt hoe je nu zo oud kan worden is het antwoord van Koyen erg simpel: "Gewoon alles op het gemak, dan gebeurt het vanzelf." Dat antwoord geeft ze ook op de taart, die eet ze straks op haar gemak op.

Gezondheid

De honderdjarige is nog erg fit. "Ik heb nog een goede hartslag, een goede bloeddruk, en ik ben relatief goed ter been. Ik ben nog hartstikke gezond." Daar is ze natuurlijk erg trots op. Zo heeft ze haar achterkleinkinderen nog mee kunnen maken en de volgende generatie is onderweg. Op de muur hangt een foto. "Die is tien jaar geleden gemaakt. Niet eens alle achterkleinkinderen staan er op. Ze zijn nu ook veel groter en veel veranderd. Tijd voor een nieuwe foto."

België v Nederland

Koyen-Hereijgers is in België geboren en heeft heel wat jaren geleden de overstap naar Zundert gemaakt. Ook andere generaties hebben de oversteek gemaakt, de ene juist naar België, de ander naar Nederland. De klassieke 'België tegen Nederland'-grappen worden dan ook geregeld gemaakt. De krappe woonkamer aan de Nederven vult zich met een hoop gelach.

Feest

Op woensdag was het dan koffie, gebak en hoog bezoek, maar zondag was het tijd voor een echt feest. De jarige wordt thuis opgehaald, en later ook weer thuisgebracht. En dat is maar goed ook. "Ja, ook op je honderdste lust je nog een drankje hoor." Mevrouw Koyen glimlacht breed. De familie staat niet meer te kijken van de opmerkingen die uit de eeuweling komen. De zondag beloofde een drukke dag te worden, maar dat kan de jarige niet tegenhouden. "Voor de rest doe ik toch niets, dus ik kan maandag gewoon uitrusten." [l]