Blije gezichten na de ondertekening van de participatieverklaring. Rechts Twan Zopfi. FOTO GEMEENTE ZUNDERT
Blije gezichten na de ondertekening van de participatieverklaring. Rechts Twan Zopfi. FOTO GEMEENTE ZUNDERT Foto: Gemeente Zundert

'Wens om in te burgeren is nu uitgesproken'

ZUNDERT - Een feestelijk moment in het Zundertse gemeentehuis afgelopen week. Voorafgaand aan de raadsvergadering ondertekenden acht statushouders er hun participatieverklaring, sinds oktober 2017 een vast onderdeel van het inburgeringsexamen in Nederland.

DOOR ADDO SPRANGERS

Wethouder Twan Zopfi (portefeuillehouder zorg en welzijn), leden van de gemeenteraad en vertegenwoordigers van Stichting Welzijn Zundert (SWZ) woonden het moment bij. Later dit jaar rondt een tweede groep van twaalf statushouders het traject af.

Inburgeringsexamen

"Met het tekenen van de participatieverklaring is de wens om in te burgeren uitgesproken en is de eerste aanzet gegeven", aldus wethouder Twan Zopfi.

"Het is aan statushouders en de Zundertenaren om er samen een succes van te maken." Sinds 1 oktober 2017 is de participatieverklaring een vast onderdeel van het inburgeringsexamen in Nederland. Door de participatieverklaring te ondertekenen, verklaart de statushouder dat hij kennis heeft genomen van de Nederlandse waarden, deze respecteert en een bijdrage levert aan de samenleving. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. In de gemeente Zundert ligt de uitvoering hiervan bij SWZ.

Kernwaarden

Voorafgaand aan de ondertekening biedt SWZ de Zundertse statushouders een programma aan. Dit begint met een kennismaking waarbij de participatieverklaring wordt toegelicht. In een workshop komen vervolgens de kernwaarden van de Nederlandse samenleving aan de orde: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie.

De GGD geeft voorlichting over gezondheidszorg in Nederland. Het Werkplein Hart van West-Brabant informeert de mensen over het vinden van werk, over uitkeringen, en organiseert bedrijfsbezoeken in de regio.

Tot slot is er aandacht voor het leven in onze democratische rechtstaat. De ondertekening van de verklaring dinsdagavond vormde de afsluiting van het traject.

Beleidsplan

Aansluitend aan het feestelijk ondertekeningsmoment vond de vergadering van de gemeenteraad plaats. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het beleidsplan 'Integratie in Zundert'.

In 2020 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de inburgering. Met het beleidsplan treft de Gemeente Zundert voorbereidingen op het nieuwe beleid. Taal is de sleutel tot integratie en participatie. Daarom zet de Gemeente Zundert in op initiatieven als het afgelopen maand door SWZ geopende Taalcafé,Taalmaatjes en de op kinderen met een taalachterstand gerichte VoorleesExpress.[l]

Inburgering

Wie van buiten de EU langdurig in Nederland komt wonen, moet inburgeren. Dat betekent dat hij of zij de taal moet leren spreken en de Nederlandse samenleving moet leren kennen. De inburgeringsplicht stimuleert nieuwkomers actief mee te doen in de samenleving. Ook is het de bedoeling dat een nieuwkomer zo snel mogelijk economisch zelfstandig wordt.