Externe avondcompetitie De Raadsheer zorgt voor volle speelzaal

ZUNDERT - De externe avondcompetitie van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond) heeft nooit die populariteit gekend die haar grote broer, de externe zaterdagcompetitie, altijd wel genoot. Die maandelijkse avond hing er maar zo’n beetje bij, zo was het gevoel en, laten we eerlijk zijn, iedereen deed er een beetje minachtend over. Een onterechte gedachte die deze competitie niet verdiende.

De laatste jaren is er sprake van een ommezwaai en mag de externe avondcompetitie zich verheugen in een stijgende populariteit. Ook De Raadsheer heeft het belang van de avondcompetitie herontdekt en heeft voor dit seizoen maar liefst drie teams ingeschreven. Het grote verschil met de zaterdagcompetitie is dat daar een team uit acht spelers bestaat en in de avondcompetitie uit vier.

Alle teams spelen thuis

Alle drie de Raadsheerteams moesten vorige week donderdagavond thuis spelen, bij Het Wapen van Zundert. De tegenstanders kwamen uit Breda (Sv De Baronie),Tilburg ( Sv De Stukkenjagers) en Zevenbergen (Sv Unk). Een lekker gevarieerd gezelschap en dat geeft die bondscompetities altijd zo’n extra spanning, er hangt dan altijd zo’n zenuwachtig wedstrijdsfeertje in de lucht. Het werd dan ook een topavond, de strijd achter de borden werd niet geschuwd.

Uitslagen

Team A Speelde 2-2 gelijk tegen de Baronnen. Het verlies van Jos van Ginneken werd gecompenseerd door de overwinning van Tycho van Dijk en omdat Luuk van Dongen en Jorrit Havermans remise speelden kwam er een gelijke eindstand op het scorebord. Luuk mopperde nog lang na, hij had kunnen, nee moeten, winnen, zei hij.

Team B wil dit seizoen de hoofdprijs, ze steken het niet onder stoelen of banken. Met Pascal Roos voorop. Die stond na vier zetten al een paard voor en maakte vervolgens snel een eind aan de lijdensweg van de Stukkenjager. Mark Schraets, de Belgische Raadsheer, consolideerde de voorsprong met een goeie remise. Die 1,5-0,5 tussenstand bleef lang staan. Mitchel Matthijssen ploeterde en ploegde zich door de partij, zo verwoorde hij het zelf. Hij kon kijken en denken wat hij wou maar er kwam geen fatsoenlijke zet uit zijn handen. Dat hij op wonderbaarlijke wijze die partij toch nog won, had hij volledig te danken aan de man uit De Kruikenstad, De Krukkenstad is beter, want die bakte er nog minder van. 2,5-0,5, de overwining was een feit. Rene Roks, al weken slecht op dreef, was de enige in de speelzaal die vond dat hij niet slecht stond. Hij was he-le-maal in zijn element met wat er op het bord verscheen. Dus met wat vuur en vlammen er bij. Een remise, niet meer, was het resultaat maar dat je een lekker wild potje geschaakt hebt is ook leutig. Toch! Eindstand 3-1.

Alle eer komt Raadsheer C toe. Adri van Opdorp moest met een pijnlijke voetblessure afzeggen. Ik weet niet wat hij van plan was met die voet te gaan uitrichten achter het schaakbord, maar in elk geval, hij kon niet komen schaken. En dan begin je tegen Unk met 0-1 achter, zo zijn de regels. Dat het toch 2-2 is geworden, zegt genoeg over hoe de meest beroemde en beruchte coach van de avondcompetitie, DE Hermijn Krijnen, zijn team geprepareerd had. Zelf speelde hij een knappe remise, zo ook William Gommers en Jan Vriends onderstreepte zijn goeie periode door te winnen en een matchpunt voor C binnen te halen.

Meer schaaknieuws vind je op www.sv-deraadsheer.nl[l]