Salvatore en Edoardo maken in Il Gattopardo hun droom waar: gasten laten kennismaken met de vele smaken van Italië. FOTO HUUB LEPELAAR
Salvatore en Edoardo maken in Il Gattopardo hun droom waar: gasten laten kennismaken met de vele smaken van Italië. FOTO HUUB LEPELAAR Foto:

Ontdek de pure Italiaanse smaken bij restaurant Il Gattopardo

RIJSBERGEN - Van het noordelijke Lombardije tot het zuidelijke Calabrië, de broers Salvatore en Edoardo halen kookinspiratie uit heel hun geboorteland. Restaurant Il Gattopardo serveert authentieke Italiaanse gerechten op een moderne manier. Il bello della vita!

DOOR MIEKE VAN MEER

Laat je niet afschrikken door de gedekte tafels met linnen tafelkleden en wijnglazen. Wie ooit in Italië was, weet dat zelfs een pizzeria gedekte tafels heeft. "Dat is onze Italiaanse flair", zegt Edoardo. "We zijn juist heel laagdrempelig. Je kunt in de zomer gerust in korte broek komen. En we gaan altijd naar onze gasten voor een praatje." "Of een uitleg over de gerechten", gaat Salvatore verder. "Om kennis te maken hebben we op woensdag en donderdag in de maand november een mooie kortingsactie."

Droom waarmaken

De liefde voor lekker eten kwam van Salvatores moeder die een pasticceria (bakkerij) runde in Catania, Sicilië. Salvatore koos de koksrichting, Edoardo de bakkersrichting. Maar in Italië zagen ze geen kans om hun droom, een eigen zaak, waar te maken. Zeven jaar geleden kwam Salvatore naar Nederland. Edoardo volgde hem een jaar later. Ze werkten keihard. Ook aan het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal. Via het netwerk van de Federatie van Italiaanse chefs waar Salvatore lid van is, kwam het vrijkomende restaurant in Rijsbergen op hun pad.

Ambachtelijk werken

"Er is niet één Italiaanse keuken", legt Salvatore uit. "Iedere streek in Italië kent zijn specialiteiten. Via een 'reis door Italië' laten we onze gasten daarmee kennismaken. Een zevengangenmenu met gerechten uit het hele land: van Trentino Alto Adige tot ons geboorte-eiland Sicilië." "Iedere maand verandert de reis", vult Edoardo hem aan. "We willen onszelf blijven uitdagen en vooral onze gasten blijven verrassen. We werken ambachtelijk. Van de pasta tot de cannolo (gerold koekje met vulling), het komt uit onze keuken. Salvo: "We schotelen gasten dus geen ontbijtspek met slagroom voor als ze pasta carbonara bestellen. Hele zachte varkenswang en ei, dat is 'alla carbonara' op zijn Italiaans. Ed: "We werken met echte Italiaanse producten. Waar het kan gebruiken we producten hier uit de streek of werken we samen met regionale ondernemers. Ik geloof erin dat je elkaar als ondernemer kunt versterken."

Meer dan diner

Naast de 'reis' kun je à la carte eten bij Il Gattopardo en ook voor lunch kun je er terecht. Italiaanse broodjes met gerookte tonijn, parmaham of gegrilde aubergine wijst Edoardo aan op de kaart. "Een meer uitgebreide warme lunch verzorgen we ook. Een goed idee als je bijvoorbeeld als werkgever je personeel wil bedanken. En we bereiden ons voor op eerste en tweede kerstdag. Dan kun je 's middags en 's avonds genieten van Italiaanse kerstsfeer."

"Het was hier even wennen", beamen de mannen. Van restaurants midden in Rotterdam met 200 tot 300 gasten per dag naar het gemoedelijke Rijsbergen. "Maar onze start in Brabant voelde als een warm bad. Dankzij vele behulpzame Rijsbergenaren voelden we ons snel thuis." En dat blijkt bij het afscheid. "Houdoe", roepen Salvatore en Edoardo met een brede lach. [l]