Burgemeester Leny Poppe-de Looff overhandigt het brandweerkoffertje aan het jonge gezin Van Houten uit Klein Zundert. FOTO AMY KLAVERVELD
Burgemeester Leny Poppe-de Looff overhandigt het brandweerkoffertje aan het jonge gezin Van Houten uit Klein Zundert. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

'Maak van je roze wolk geen rookwolk'

KLEIN ZUNDERT - De ouders van de maand oude Armin van Houten mochten donderdag een rood brandweerkoffertje in ontvangst nemen. Zij kregen die van burgemeester Leny Poppe-de Looff en brandweercommandant Marlou Boot. Het koffertje, werd overhandigd naar aanleiding van de brandpreventieweken.

DOOR AMY KLAVERVELD

Met onder andere een brandmelder en een sleutelhanger voor de vluchtsleutel was het rode koffertje goed gevuld. De jonge ouders ontvingen het koffertje, felicitaties en een hoop tips om het huis zo brandveilig mogelijk te houden.

In huizen met jonge gezinnen is het risico op brand namelijk het grootst. Vaak zijn zij zich ook minder bewust van de risico's.

Meer risico

De droger draait meer, stopcontacten worden vaker gebruikt en flesjes worden opgewarmd. Zonder dat ze het merken lopen kersverse ouders al snel een groter risico op brand. Vaak is er dan ook niet nagedacht over vluchtroutes, wie welk kind mee naar buiten neemt of andere zaken die de kans op overleving bij brand vergroten.

"De deuren worden 's nachts vaak open gelaten, zo kan je elkaar beter horen. Doe deze juist dicht, dan heb je meer tijd om te vluchten. De brand verspreidt minder snel."

Brandweercommandant Marlou Boot van Brandweer Midden- en West-Brabant drukt de jonge ouders nog even op het hart om eens goed na te denken over hun eigen situatie. "We hebben recentelijk al alle brandmelders opgehangen en we doen alle deuren dicht. We hebben dan weer niet gepraat over een vluchtplan." Het gezin Van Houten kijkt elkaar even aan. "Hier gaan we het zeker nog even over hebben." Het gezin heeft namelijk ook nog een tweejarig dochtertje. "Je moet er niet aan denken dat je straks buiten staat en er een kind nog in het brandende huis is achtergebleven."

Bewustwording

De actie is gericht op bewustwording van jonge ouders, naar aanleiding van de brandpreventieweken. Alle gezinnen die in oktober een kindje aangaven op het gemeentehuis kregen een handige tas vol tips met het toepasselijke opschrift 'Maak van je roze wolk geen rookwolk', de boodschap waarmee de brandweer door het hele land op het kraambezoek ging.

Landelijk

De brandweercampagne in oktober bestond uit vier pijlers. Zo ging het veel over voorkomen van brand, door bijvoorbeeld te zorgen dat apparatuur stofvrij is, en het zorgen dat je sneller weet dat er brand is, door het plaatsen van hoorbare brandmelders. Zorg dat je weet hoe je een brand blust, en bespreek wat je doet als er brand is: wie neemt welk kind mee? Ook is het verstandig om het vluchtplan te oefenen met de kinderen. Stuk voor stuk aandachtspunten en tips waar vele mensen niet aan denken. Buiten de kraambezoeken werd ook online campagne gevoerd.[l]