Mieke van Zundert (l) samen met Twan Zopfi. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Mieke van Zundert (l) samen met Twan Zopfi. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Mieke van Zundert verguld met Gouden K

ZUNDERT - Hoog bezoek voor de Zundertse kunstenares Mieke van Zundert. In haar atelier aan de Molenstraat in Zundert kwam wethouder Twan Zopfi haar zondagmiddag hoogstpersoonlijk feliciteren met de Gouden K, een landelijke kunstonderscheiding, welke Van Zundert een dag eerder ontving.

DOOR ADDO SPRANGERS

De erespeld behorende bij de toegekende Gouden K werd zaterdag tijdens de Nationale Kunstdagen ten overstaan van enkele honderden belangstellenden uitgereikt in de Beursfabriek in Nieuwegein. De Nationale Kunstdagen zijn onderdeel van de Nationale Kunstweek die elk jaar in november wordt gehouden.

Verrassing

Mieke van Zundert toont zich meer dan verheugd over de door haar ontvangen onderscheiding. "Het was een complete verrassing", zegt ze. "Hoewel ik toch redelijk goed ben ingevoerd in het kunstwereldje, kende ik de onderscheiding niet. Ik geloofde het eerst ook helemaal niet, dacht dat ik voor de gek werd gehouden. Ik ben daarom eerst gaan informeren of dit wel serieus was. Dat bleek inderdaad zo te zijn." Mieke van Zundert vindt het vooral leuk dat ze de onderscheiding heeft ontvangen op basis van een serieuze voordracht vanuit de Gemeente Zundert, door wethouder Twan Zopfi. "Dat is toch iets anders dan een soort publieksprijs, waarbij het dan vaak vooral gaat om hoeveel mensen je kent. Ik ben hier heel blij mee. Het voelt echt als een blijk van waardering."

Selectie

Dit jaar hebben meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal tien Gouden K's worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten tien personen geselecteerd, onder wie dus Mieke van Zundert.

Motivatie

Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, een of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. Een voordracht moet onderbouwd zijn door een motivatie die klip en klaar de uitzonderlijke prestatie(s) verwoordt van betrokkene ten faveure van beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

Eervol

De Gouden K is in immateriƫle zin een eervolle onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor, kort gesteld, beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst.[l]