Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

'Verkeersveiligheid kan veel beter'

ZUNDERT - Provincie Noord-Brabant gaat komend jaar de Rucphenseweg aanpakken: het weggedeelte tussen de gemeenten Zundert en Rucphen. Het betreft het opnieuw inrichten van de provinciale weg ter bevordering van de verkeersveiligheid.

DOOR ADDO SPRANGERS

Bij monde van wethouder Patrick Kok (portefeuillehouder Verkeer en Mobiliteit) maakt de Gemeente Zundert duidelijk zeer blij te zijn met het besluit om de Rucphenseweg aan te pakken. "We weten allemaal dat de verkeersveiligheid op deze weg veel beter kan", zegt hij. "Na veelvuldig overleg en consultatie met de Provincie Noord-Brabant, zijn we op het punt gekomen dat de Rucphenseweg wordt aangepakt. Gemeente Zundert is hier heel tevreden mee." De Rucphenseweg is een provinciale weg (N638) en de weginrichting en het onderhoud wordt uitgevoerd door de provincie Noord-Brabant.

Verkeersveiligheid

Er wordt onderhoud aan het wegdek uitgevoerd, de weg wordt verbreed, er komt een betere belijning en de oversteekplaatsen worden verbeterd. Daarnaast komt er een integraal groenplan, waarbij rekening wordt gehouden met verkeersveiligheid en inpassing in de omgeving. Op sommige plekken wordt de verlichting en het wegmeubilair (zoals hectometerpalen en bebording) vervangen. Het doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart. Zo worden dit najaar verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van explosieven, kabels en leidingen, archeologie en bodem. Daarnaast wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een voorontwerp en daarna een definitief ontwerp.

Andere wegen

Verkeersveiligheid is ook een actueel item als het gaat om bijvoorbeeld de Meirseweg (N638) en Bredaseweg (N263). Op beide wegen vonden de laatste weken meerdere ongevallen plaats. Volgens een woordvoerster van de Gemeente Zundert betekent dit niet dat ook hier meteen maatregelen worden getroffen. "In het wegennetwerk in onze regio is er sprake van lokale wegen, waar de Gemeente Zundert verantwoordelijk is voor de inrichting, en van provinciale wegen, waar het aan de Provincie Noord-Brabant is om besluiten te nemen over de inrichting. We monitoren de situatie wel. Zo nodig speelt de Gemeente Zundert ook een adviserende rol richting de Provincie Noord-Brabant. Als het gaat om veilig verkeer heb je echter met meerdere partijen te maken. Zo ligt het houden van bijvoorbeeld snelheidscontroles met een lasergun weer op het bordje van het Openbaar Ministerie en de politie. Ook de verkeersdeelnemer zelf is van invloed op de veiligheid in het verkeer. Denk aan iemand die met drank op achter het stuur kruipt, of al rijdend zit te appen op zijn telefoon."

Voorlichting

"Dat betekent niet dat we als Gemeente Zundert verder niets doen: we geven voorlichting, doen aan educatie op scholen en verrichten metingen. Op basis van verkeersmetingen zijn er het afgelopen jaar bijvoorbeeld onder meer verkeersremmende maatregelen getroffen in de Veldstraat en de Willem Passtoorsstraat. Ook is er in de Burgemeester Manderslaan een zebrapad aangelegd. [l]

Inloopavond

De Provincie Noord-Brabant houdt op woensdag 28 november van 18.00 uur tot 20.00 uur een inloopavond in restaurant Moerse Bossen aan de Rucphenseweg 30 in Klein Zundert. Tijdens de inloopavond worden belangstellenden geïnformeerd over het voorontwerp, het groenplan en de planning van het project. Hierbij is gelegenheid tot het stellen van vragen. Medewerkers van de Provincie Noord-Brabant zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven aan de hand van tekeningen en schetsen. Namens de Gemeente Zundert is wethouder Patrick Kok present.