Sinds 1991 maakt Adrie Oostvogels deel uit van het bestuur van de muziekvereniging. FOTO WERNHOUT VOORUIT
Sinds 1991 maakt Adrie Oostvogels deel uit van het bestuur van de muziekvereniging. FOTO WERNHOUT VOORUIT Foto: Wernhout Vooruit

Adrie Oostvogels, een gedreven muzikant

WERNHOUT - Als 8-jarig jongetje werd Adrie Oostvogels lid van de fanfare Wernhout Vooruit. Hij volgde daarmee zijn vader die al jaren lid was. We zijn nu veertig jaar verder en Adrie is nog steeds lid. Voor dit 40-jarig lidmaatschap ontving hij onlangs een oorkonde.

DOOR HELEEN VERBURG

Het eerste instrument van Adrie was een cornet, een klein blaasinstrument. Later volgden de bugel en de laatste jaren de trompet. Alle drie instrumenten zijn niet zo groot en vergen een zeer goede beheersing van de mond- en lipspieren. Je zou dus denken dat het niet veel verschil maakt op welk instrument je speelt. Nou, dat is dus niet zo volgens Adrie. Technisch zijn de verschillen niet zo groot, maar de klank van de instrumenten is heel verschillend en daar moet je bij het spelen goed op letten. En om zijn muziek steeds op een zo goed mogelijke manier te laten horen, oefent hij, naast de wekelijkse repetitie-avond, nog zo'n vier keer per week thuis.

Afwisselend

Adrie vertelt dat in de huidige tijd veel mensen van mening zijn dat het lidmaatschap van een fanfare of harmonie nogal stoffig klinkt. Niets is echter minder waar volgens hem. Want Wernhout Vooruit, dat inmiddels een muziekvereniging is waar alle soorten blaasinstrumenten welkom zijn, speelt een heel afwisselend repertoire. Ze kennen zeker nog de oude klassiekers, maar moderne, vlotte muziek, onder andere uit de Top 40, wordt juist ook heel veel ten gehore gebracht. De vereniging heeft een kleine dertig actieve leden onder wie veel jongeren. Jaarlijks geven ze op verschillende plaatsen een concert en binnenkort wordt in De Willaert een kerstconcert verzorgd. En natuurlijk zijn Adrie en zijn vereniging present op Koningsdag, op de Jaarmarkt van Wernhout en bij het binnenhalen van Sinterklaas.

Basisscholieren

Sinds 1991 maakt Adrie deel uit van het bestuur van de muziekvereniging. Vanaf 2004 is hij voorzitter. En omdat muziek zijn passie is, is het voor hem een uitdaging dit aan anderen over te brengen. Als bestuurslid zet hij zich er voor in dat de jeugd al op jonge leeftijd bekend wordt gemaakt met muziek. Zo wordt er vanuit de vereniging wekelijks blokfluitles gegeven aan leerlingen van de basisschool. Hiervoor is een speciaal programma opgesteld dat in totaal ruim twee jaar in beslag neemt. Na die twee jaar sluiten de leerlingen van groep 5 dan af met de module Windkracht 6. Dit is een zes weken durend programma waarin zij intensief begeleid worden en veel leren over muziekinstrumenten, techniek en andere belangrijke zaken rond muziek maken. Hierbij werkt Wernhout Vooruit samen met Nut en Vermaak uit Zundert. Na afloop van deze training geven de leerlingen gezamenlijk met het orkest een afsluitingsconcert. Alles met het doel leerlingen en ouders te enthousiasmeren voor muziek. Hierna is het aan de kinderen om te kiezen en natuurlijk hoopt Adrie dan van harte dat ze ervoor kiezen om verder te gaan op een instrument bij Wernhout Vooruit. En zo is het zijn vurige wens dat Wernhout Vooruit nog vele jaren vooruit kan.[l]