Schaker Jos van Ginneken zit in een flow

ZUNDERT - Door droevige familieomstandigheden heeft Jos van Ginneken uit Strijbeek een seizoen niet kunnen schaken maar het is net of hij van bovenaf de kracht krijgt om achter het schaakbord voor een paar uur uit de harde realiteit te treden.

De reglementen zeggen dat je mag terug keren in dezelfde groep als je door speciale omstandigheden gedwongen bent geweest om tijdelijk te stoppen met schaken. Jos mocht dus in september, na een afwezigheid van bijna een jaar, weer gewoon in de hoogste groep, groep 1, aan het schaakseizoen beginnen. In die groep speelde hij toen hij zich uit de competitie terug moest trekken. Dat hij de reglementen niet in twijfel trekt, blijkt wel uit het feit dat hij schaakt als een tijger. Hij zit in een flow, is in topvorm en rijgt de ene overwinning na de andere aan elkaar vast. Zijn laatste drie partijen werden een “volle”, zoals dat bij De Raadsheer heet. Hij versloeg de laatste weken niet alleen o.a Johan Goorden, de sterke man uit Roosendaal, maar ook meervoudig clubkampioen Hans van der Linden moest er aan geloven. Tussendoor won hij ook nog even een hete pot in de bondscompetitie.

William Gommers in een diep dal
Nee, dan William Gommers. De kwam donderdagavond als een dood vogeltje de speelzaal uit gestrompeld. Weer verloren, het wil al weken maar niet lukken bij de Bredanaar. Hoofdschuddend mompelde hij iets van “Ik zie het niet, er komt geen fatsoenlijke zet uit man handen. Ik doe maar een dotje”! Zijn tegenstander Ron Been, de flierefluiter van de club, stond al lang en breed aan de bar om zijn overwinning tegen William extra luister bij te zetten. En Ron doet dat echt niet met een plat watertje. Kom op, William, kop omhoog, rug recht, een lekkere overwinning zal je goed doen en dan ben je weer het mannetje. Je kunt het, dat weten we. [l]