De verschillende partijen gaan zeer nauw samenwerken om de pilot te laten slagen. FOTO AMY KLAVERVELD
De verschillende partijen gaan zeer nauw samenwerken om de pilot te laten slagen. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

Primeur: VV Wernhout geheel gasloos

WERNHOUT - Diep in de grond van de voetbalvelden gaat het gebeuren. Via een warmteopslagsysteem moet V.V. Wernhout als eerste voetbalvereniging van Nederland geheel gasloos gaan draaien. Het Achtmaalse bedrijf HocoSto gaat bij de vereniging een pilot starten in het kader van energieneutrale sportverenigingen.

DOOR AMY KLAVERVELD

De firma HoCoSto, wat staat voor Hot Cold Storage, viel vorige week met haar plan al in de prijzen en gaat dit uitvoeren bij de voetbalclub in Wernhout. Een hele klus waarbij het bedrijf, de voetbalvereniging, de gemeente en Dorpsraad Wernhout nauw samen moeten werken.

STES

Het plan, Seasonal Thermal Energy Storage (STES), is simpel gezegd een warmteopslag. Warmte die via panelen op het dak wordt opgevangen, wordt opgeslagen onder de grond. In de grond ligt een enorme constructie van buizen gevuld met water. De opgeslagen warmte kan gebruikt worden wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld in de winter.

Voetbalclubs

Het speciale warmteopslag zorgt er voor dat gas overbodig wordt en dat is ideaal voor voetbalverenigingen. Juist wanneer de opslag optimaal werkt, verbruiken clubs geen warmte.

Tijdens de zomermaanden is namelijk het voetbalveld gesloten voor de jaarlijkse stop. In deze maanden slaat het systeem de meeste warmte op, die tijdens het drukke najaar en winter extra hard nodig is. Zo kunnen de voetballers ook dan gemakkelijk warm douchen. Dit gaat de voetbalvereniging in Wernhout een hoop kosten in de vaste lasten schelen, naar verwachting zo'n 25 procent.

Trots

De betrokken partijen zijn erg enthousiast over het hele project. Zo gaat de Dorpsraad kijken of ook de gymzaal, waar onder andere gymclub Olympia traint, mee wil doen. Dat gaat de grootte van de opslag bepalen. "Als we willen, kunnen we heel Wernhout laten draaien op de opslag." Ook wethouder Johan de Beer (Economie & Duurzaamheid) ziet grote plannen in het project. "Ik ben er trots op dat wij de eerste zijn en dat straks de andere voetbalvelden van Nederland ons voorbeeld volgen." De wethouder nodigt de betrokken partijen dan ook uit om gezamenlijk na te denken om de pilot zo goed mogelijk te laten slagen.

Start

Hoewel er nog veel moet gebeuren voordat het project van start kan gaan, hoopt HoCoSto in maart de schop in het voetbalveld te kunnen steken en de warmteopslag te kunnen plaatsen. Dit kan binnen drie dagen voltooid zijn. Het systeem wordt zo diep in de grond geplaatst dat de voetbalvelden er nauwelijks onder gaan lijden en er gewoon op gespeeld kan worden.[l]