De Vogelvriend timmert succesvol aan de weg

RIJSBERGEN - Anno 2018 zit de vogelhobby niet bepaald in een opwaartse beweging. Integendeel zelfs, de jeugd laat het al jaren massaal afweten als het over het houden en kweken van vogels gaat. Het spreekt ze niet meer aan, de samenleving eist ze te veel op, en dat gaat zich dan toch een keer wreken bij de honderden vogelverenigingen die Nederland (nog) telt.

In 2017 was dat aantal al drastisch gedaald naar 505 clubs. Dit jaar zal het aantal royaal onder de 500 uit komen en het ledenaantal zal naar alle waarschijnlijkheid in de buurt van 20.000 zitten. Zo is Etten-Leur al niet meer actief en in Zundert kregen ze dit jaar voor het eerst het organiseren van een tentoonstelling niet meer voor elkaar. Geen helpend kader, geen animo, niet genoeg dragende leden. Erg jammer, zonde ook.

Trotse club

De Vogelvriend uit Rijsbergen roeit wat dit alles betreft tegen de stroom in. Helaas, jeugdleden telt de club ook niet, nou, vooruit, eentje dan, Bjorn Aarts, en de gemiddelde leeftijd zit tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan maar ondanks deze harde feiten functioneert de club als een jonge hond. De vergaderingen zijn interessant en afwisselend, de club houdt elk jaar op de Boerendag een grote rommelmarkt, de zomerse fietstocht 'Kom in de Kooi' is een begrip en de groots opgezette en druk bezochte Bijzondere Tentoonstelling was ook dit jaar weer een groot succes. Op de vrijdagmiddag voorafgaand aan deze TT komen al vele jaren de bewoners van Amarant en Rijserf op bezoek. Dit is de laatste jaren zo populair geworden dat het die middag bij De Koutershof een komen en gaan van taxibusjes is om alle gasten te halen en te brengen. De club is er trots op dat ze dit voor het dorp kan doen.
Nieuw was dit jaar in februari de 1e Rijsbergse Vogelquiz. Het werd een groot succes in De Harmoniezaal en de voorbereidingen voor de 2e op 15 februari a.s. zijn alweer opgestart.

Goede naam

Tot ver buiten de Gemeentegrenzen heeft De Vogelvriend inmiddels een zeer goede naam opgebouwd en dat trekt op haar beurt weer nieuwe leden aan. De laatste weken waren dat er vijf en het ledenaantal zit nu boven de 80! Je krijgt het allemaal niet voor niets maar met gezamenlijke inzet, passie, gedrevenheid en de wil om iets goeds te willen organiseren, kom je al een heel end![l]