Wethouder Patrick Kok en projectleider Theo Koekkoek buigen zich over de plannen. FOTO HELEEN VERBURG
Wethouder Patrick Kok en projectleider Theo Koekkoek buigen zich over de plannen. FOTO HELEEN VERBURG Foto: Heleen Verburg

'Blij dat Rucphenseweg eindelijk wordt aangepakt'

ZUNDERT - Enkele jaren geleden is men vanuit de Provincie Noord-Brabant begonnen met het maken van plannen om de Rucphenseweg, de N638, grondig aan te pakken, te verbeteren en veiliger te maken. Inmiddels zijn de plannen in een vergevorderd stadium. Afgelopen week was er voor alle belangstellenden daarom een informatie-avond in De Moerse Bossen.

DOOR HELEEN VERBURG

Tijdens deze avond stonden medewerkers van de Provincie en van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV de belangstellenden te woord en gaven zij aan de hand van een zeer grote overzichtsfoto uitleg bij de verschillende aanpassingen die gedaan zullen worden. Ook wethouder Patrick Kok van de gemeente Zundert was aanwezig. Er was veel belangstelling voor de plannen. Rondom de tafels met de overzichtsfoto stonden de mensen te kijken en te wijzen wat er zou veranderen. In grote lijnen komt het er op neer dat de gehele weg opnieuw geasfalteerd wordt, dat er oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers worden aangebracht en dat de weg waar nodig verbreed zal worden.

Treeport

Wethouder Kok vertelde dat de gemeente veel aandacht vraagt voor de belangen van de omwonenden en de gebruikers. "Want", zo zegt hij, "als alles volgens plan verloopt, starten de werkzaamheden in september 2019 terwijl het najaar voor de vele kwekerijbedrijven een periode is waarin veel vervoer van producten plaats vindt". Voor Kok is het daarom van groot belang dat hiermee rekening gehouden wordt. Ook met Treeport wordt hierover gesproken. Projectmanager Theo Koekkoek vult aan dat deze wensen meegenomen worden in het aanbestedingstraject waarbij de aannemers gevraagd wordt wat hun advies is omtrent omleidingen en fasering van de werkzaamheden. Verder geeft hij aan dat hij verwacht dat de werkzaamheden een maand of drie, vier in beslag zullen nemen. Wethouder Kok denkt dat dit wellicht wat te ambitieus is en denkt eerder aan maximaal zes maanden.

Gevaarlijk

Vrijwel alle bezoekers zijn van mening dat het goed is dat de weg nu eindelijk aangepakt wordt. Hij wordt vanwege de smalle stukken en de vele bomen als gevaarlijk ervaren.Voor enkelen hoeft het allemaal niet omdat ze bang zijn dat de verbreding alleen maar zal leiden tot hogere snelheden waardoor weer nieuwe ongevallen ontstaan.Omwonenden vrezen voor verkeersoverlast tijdens de werkzaamheden. Zij hebben dat ook al ervaren tijdens de recente vernieuwing van de Prinsenstraat en de aanleg van de rondweg. Omliggende buitenwegen kregen daardoor veel meer verkeer, waaronder veel vrachtwagens, te verwerken waardoor deze wegen en de bermen behoorlijk beschadigd zijn. Vaste gebruikers maken vooral zorgen over de verkeershinder tijdens de werkzaamheden. Een behoorlijk aantal bezoekers maakte gebruik van de mogelijkheid om suggesties te doen voor aanpassing van de plannen. Zo geeft iemand aan dat hij de plek van de oversteekplaats die bij de kruising met de Eldertstraat en de Pastoor van Vessemstraat gepland is, niet goed gekozen vindt. Het verkeer uit Zundert wordt daar niet gezien.[l]