Wethouders en de afgevaardigden van het waterschap en Thuisvester onthulden vrijdag het bouwbord. FOTO GUUS ARNOUTS
Wethouders en de afgevaardigden van het waterschap en Thuisvester onthulden vrijdag het bouwbord. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

'De Tuinderij verbindt Zundert en Klein Zundert'

KLEIN ZUNDERT/ZUNDERT - Er kan gebouwd worden. En niet zo'n beetje ook: het nieuwbouwproject De Tuinderij van ontwikkelaar Maas-Jacobs aan de randweg bevat ruim 200 woningen. Het plan is een gemixte wijk van huur-, koop-, en sociale woningbouw en is daarmee het grootste woningbouwproject in de gemeente. Afgelopen vrijdag is het bouwbord onthuld en is de verkoop van start gegaan.

DOOR GUUS ARNOUTS

Voor Kris Maas van Maas-Jacobs is het een bijzondere en herkenbare plek. "Als jongetje heb ik in de Assortimentstuin mijn eerste vis gevangen en nu ga ik zelf op deze plek wonen. De bedoeling is om die herkenbaarheid terug te laten komen, het moet een Zundertse wijk worden waarbij de openbare ruimte, waterberging en natuur hand in hand gaan. Een soort park met water en groen direct naast je huis."

Ook spreekt Maas van de verbindende factor tussen zowel Zundert en Klein Zundert. De Tuinderij, volgens hem een echte 'dorpswijk' met een mix van allerlei type woningen en dus ook bewoners, bestrijkt daarmee een gebied dat vanaf de Prinsenstraat achter de Veldstraat doorloopt tot net voor de fietsbrug over de randweg.

Populair
Inmiddels zijn de woningen ook in de verkoop gegaan. Dat gebeurt in meerdere fases. Volgens Maas leverde de eerste fase al een groot aantal geïnteresseerden op.

Ook de aanwezige wethouders Patrick de Kok en Johan de Beer zijn tevreden. De Beer: "Dit was een project van de lange termijn. Hoewel we het plan als gemeente in crisistijd hebben goedgekeurd en het ook zeker van invloed was op de begroting, bleven we vasthouden aan De Tuinderij. Het was zeker een uitdaging, maar het echte werk moet nu beginnen."

Het woningaanbod van de wijk is breed: van rijwoningen tot vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen. Tevens is er een bouwkavel voor de zelfbouwer en zijn er negen sociale huurwoningen die via woningcorporatie Thuisvester verhuurd gaan worden.

Subsidie
Maas-Jacobs diende voor het project ook een subsidie in van ruim 350.000 euro bij de provincie Noord-Brabant, dit geld is afkomstig uit het potje Deltaplan Hoge Zandgronden. Met de subsidie wordt de waterhuishouding- en berging in het project aangepakt in samenwerking met waterschap Brabantse Delta.

"Afgelopen zomer liet maar weer eens zien hoezeer het klimaat aan het veranderen is", vertelt René Klerks namens de provincie. "In De Tuinderij wordt met een ecologische manier met het water omgegaan." Zo stroomt het overschot van regenwater niet zomaar de grond of algemene riolering in, maar wordt het opgevangen en kan het terugvloeien naar de landschapszonde rond de randweg en de Kleine Beek. "Hierdoor kan het water voor een groot deel hergebruikt worden en dat is beter voor het milieu." Daarnaast worden er voor de jongere bewoners van De Tuinderij educatieve projecten rondom de waterhuishouding in het gebied opgezet.[l]