Amerigo moest deze keer even thuisblijven. Sinterklaas kwam naar Wernhout op een shovel. FOTO GUUS ARNOUTS
Amerigo moest deze keer even thuisblijven. Sinterklaas kwam naar Wernhout op een shovel. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

'Shovel-Sint' opent schoolplein Wernhout

WERNHOUT - Veel blije, maar toch ook verbaasde gezichtjes toen Sinterklaas afgelopen week in een grote shovel richting de Sint Jozefschool trok. Eenmaal uitgestapt uit de laadbak mocht Sinterklaas het lintje doorknippen waardoor het nieuwe schoolplein naast de school nu officieel geopend is. Ook was er voor iedere klas een cadeautje.

DOOR GUUS ARNOUTS

Het schoolplein kreeg de afgelopen maanden een flinke facelift. Zo zijn er twee nieuwe speeltoestellen geplaatst en is het plein officieel een 'Schoolplein Van De Toekomst', een initiatief en subsidieproject vanuit de provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds om kinderen kennis te laten maken met de natuur en duurzaamheid. Op die manier kunnen de leerlingen er voortaan naast spelen ook dingen leren over de wereld om hen heen, dankzij insectenhotels en verschillende tuintjes die ze zelf onderhouden.

Verder is het aantal stoeptegels verlaagd, zodat er meer ruimte is voor water(afvoer).


Leerlingenraad
Bijzonder aan het project is dat leerlingen er zelf over meegedacht en beslist hebben, vertellen oud-directeur Janey van Kaam en Marjon Bock namens de school en werkgroep 'Schoolplein'. "Dit gebeurde door de leerlingenraad telkens nauw te betrekken bij het plan", vertelt Van Kaam. "De kinderen mochten zelf beslissingen nemen over het soort toestellen en de invulling van het plein."

Natuurlijk stond de aanpak van het plein al langer op de agenda, maar het duurde even omdat er ook de benodigde gelden ingezameld moesten worden. De kosten, bijna een ton, zijn dan ook aan de hand van verschillende projecten door de leerlingen zelf bijeengebracht. "Zo hebben we geld ingezameld met een sponsorloop en een inzamelactie voor oude kleding", legt Bock uit. "Eind mei hadden we het geld rond. We moesten toen alleen de subsidieaanvraag nog afwachten."

Leerzame stap
Volgens allebei een leerzame stap voor de leden van de leerlingenraad, die zo vaak voor het eerst kennismaken met de basisbeginselen van besluitvorming of democratische processen.

Wat misschien nog van pas gaat komen als ze ouder worden: "Zo weten kinderen hoe dat proces gaat en dat dingen tijd kosten. In september kregen we toch te horen dat we mochten beginnen aan het plein en in oktober en november is er begonnen met de aanleg."

'Leerlingen hebben zelf bijna ton bijeengebracht'

Samen met de aanwezige Zwarte Pieten verkenden de eerste leerlingen de klimrekken, waarmee de nieuwe toestellen meteen officieel ingewijd zijn.

Bedoeling is dat het plein aan de Diepstraat altijd open blijft, zodat kinderen er ook in het weekend terechtkunnen. Het andere plein, waar een speelhuisje en een zandbak aangelegd zijn, ligt achter het hek.[l]