Johan Brosens en Ron Roovers bekrachtigen de voortzetting van de samenwerking met een handdruk vóór het Van GoghHuis. FOTO ADDO SPRANGERS
Johan Brosens en Ron Roovers bekrachtigen de voortzetting van de samenwerking met een handdruk vóór het Van GoghHuis. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Soms moet je een lange adem hebben'

ZUNDERT - Bij de viering van het 10-jarig bestaan van het Van GoghHuis in september werd het al aangekondigd: Rabobank De Zuidelijke Baronie, sponsor van het eerste uur, zou haar verbintenis met het Van GoghHuis verlengen. Afgelopen week werd die belofte nagekomen. "Het is prettig dat we als Van GoghHuis gedragen worden in de zakelijke wereld," vindt voorzitter Johan Brosens van de Stichting Van Gogh & Zundert

DOOR ADDO SPRANGERS

Rabobank De Zuidelijke Baronie en het Van Gogh Huis Zundert verlengden donderdag officieel hun verbintenis als 'promoting partners' met vijf jaar. Eén van de doelstellingen van dit partnership is het stimuleren van bezoek aan het Vincent van GoghHuis, zowel uit binnen- als buitenland. De Rabobank ondersteunt het museum op de geboortegrond van Vincent van Gogh met een bedrag van 25.000 euro. Die afspraak werd bekrachtigd middels de handtekeningen van Ron Roovers - namens de Rabobank - en van Johan Brosens, voorzitter van de Stichting Van Gogh & en een van de grondleggers van het Van GoghHuis.

Steun

Laatstgenoemde noemt het fijn de samenwerking tussen beide partijen te kunnen verlengen. "Het geld is voor ons belangrijk, maar dat geldt zeker ook voor het gevoel gesteund te worden. Het is prettig dat we als Van GoghHuis gedragen worden in de zakelijke wereld." Rabobank De Zuidelijke Baronie was de afgelopen tien jaar reeds hoofdsponsor van de vaste presentatie over Vincent van Gogh. Dat wordt nu verlengd tot 2023. Daarnaast wordt nauw samengewerkt bij wisselende tentoonstellingen en unieke projecten. Aan het partnership zal jaarlijks een bijzondere invulling worden gegeven, zo hebben beide partners aangekondigd.

Samen optrekken

"De kern van de deal is promoting partnership", legt directeur-conservator Ron Dirven van het Van GoghHuis uit. "Enerzijds gaat de Rabobank proberen om bezoek aan het Van GoghHuis te stimuleren. Anderzijds bekijken we als Van GoghHuis hoe we elkaar kunnen vinden in acties, bijvoorbeeld via aanbiedingen. Eerder al hebben we bijvoorbeeld samen zonnebloemen uitgedeeld. Bij alle toekomstige acties die we samen uitvoeren, zullen we optrekken met de afdeling Marketing van de Rabobank. De eerste actie staat al gepland. In januari ontvangen we directeuren van de Rabobank."

Katalysator

Het Van Gogh Huis is een culturele, toeristische en economische katalysator voor Zundert en omgeving. In een vaste presentatie wordt hommage gebracht aan de wereldberoemde kunstenaar. Daarnaast herbergt het centrum een Van Gogh-documentatiecentrum, de VVV Zundert en een brasserie. Johan Brosens maakt echter duidelijk dat de ambities groot zijn. Zo zullen de huidige presentaties in het Van GoghHuis na tien jaar verdwijnen en wordt het Van GoghHuis - in samenwerking met Van Gogh Brabant - medio volgend jaar ingericht met een op het Van Gogh-erfgoed gerichte presentatie. Op die manier hoopt het Van GoghHuis een groter publiek aan te trekken en daarmee een wat zekerder basis onder de exploitatie te kunnen leggen.

Uitbreiding

Ook hoopt het Van GoghHuis - mede ingegeven door de door de Provincie Noord-Brabant aangekondigde miljoeneninvestering in het Van Gogh-erfgoed - op niet al te lange termijn de al lang gekoesterde wens tot uitbreiding te kunnen realiseren, waardoor straks nog hogere bezoekersaantallen mogen worden verwacht. Het Van GoghHuis mikt op circa 600 m2 voor wisselexposities, op nog eens een extra 400 m2 voor een nieuwe en aanvullende Van Gogh Experience en op verschillende bijruimten. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat het Van GoghHuis nog meer publiek gaat trekken dan de kleine 100.000 bezoekers die het tot dusver heeft mogen ontvangen.

Flow

Johan Brosens: "Ik heb de eerste schetsen van de architecten al gezien. Ze worden momenteel besproken met de Gemeente Zundert en met Van Gogh Brabant. We zitten in een goede flow, al moet er nog wel het nodige gebeuren voordat de eerste spade in de grond kan.

'Samen verder met nieuw elan'

Zo is het zaak om de exploitatie goed rond te krijgen. Soms moet je echter een lange adem hebben. Als alles wat we voor ogen hebben lukt, wordt een grote droom werkelijkheid. Het 'nieuwe' Van GoghHuis is ook voor de profilering van het dorp Zundert en de regio gigantisch belangrijk. We merken gelukkig dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Toen we met het Van GoghHuis begonnen, hadden we geen geld. Alleen ambitie en zin. Wat dat betreft zijn we al heel ver gekomen."

Opfrismomentje

Het zal bij de nieuwe koers die het Van GoghHuis gaat varen niet veel anders zijn, zo verwacht Ron Roovers, Manager Grootzakelijk bij Rabobank De Zuidelijke Baronie. Je hebt altijd even een opfrismomentje nodig om met nieuwe energie en met nieuw elan verder te kunnen gaan. Met de wisseling van expositie geeft het Van GoghHuis hier zelf al invulling aan. Er wordt als het ware nieuw leven in het Van GoghHuis geblazen. Een mooi moment om samen de krachten weer te bundelen."[l]