Afbeelding
Foto: Charles Luijten

[CHAPEAU] Stichting Boerendag moet diep in buidel tasten

[KOP] Kosten aanbouw Karkooi zo'n twee ton

RIJSBERGEN - Renovatie van de Karkooi ,waarin de stichting Boerendag Rijsbergen al haar oude materialen en gereedschappen uit grootmoeders tijd bewaart , is hard nodig. Dat geldt ook voor de komst van de al langer geplande nieuwe aanbouw. Daar hangt echter een fiks prijskaartje aan.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Toen na afronding van het aanbouw- renovatieplan de daarbij berekende kosten van uitvoering duidelijk werden, zal menig bestuurslid zich wellicht hebben afgevraagd: 'Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje?'

Aanslag

Het antwoord op die vraag is klip en kaar. De Stichting Boerendag moet een en ander volledig zelf bekostigen. Sterker nog: er moet hiervoor diep in eigen buidel worden getast. Vanaf de eerste Boerendag in 1977 tot een jaar of vier terug werd er in financieel opzicht redelijk tot goed geboerd. De Stichting Boerendag had de wind wat het bezoekersaantal aangaat betreft aardig mee. Er werd een strak beleid gevoerd, bezoekers lieten heel wat geld achter en de uitgaven waren in vergelijking met de laatst tijd een heel stuk minder. Dat blijkt veranderd. Op de opgebouwde spaarpot moet nu een aanslag gepleegd worden. Ondanks veel zelfwerkzaamheid worden de bouwkosten geraamd op een slordige twee ton. Een deel van de Karkooi moet dienst doen als museum. Hiervoor dienen enkele compartimenten te worden gerealiseerd. Het uit asbest platen bestaande dak heeft daarnaast zijn beste tijd gehad.

Tijdelijke opslag

De vloer van de Karkooi met zijn 1.100 vierkante meter geeft momenteel een lege aanblik. Het kost zeker enkele maanden om alle spullen, zoals karren, wagens, machines, oud gereedschap en garderobe, een ander onderkomen te bezorgen. De Stichting Boerendag is dan ook blij met de families Mathijssen en Snepvangers die daarvoor ruimtes beschikbaar stellen.

Nieuwbouw

Intussen is al wel de nieuwe aanbouw met een vloeroppervlak van 240 vierkante meter gerealiseerd. Daarin zijn een timmerwerkplaats, een afzonderlijke ruimte voor las- en smeedwerkzaamheden, een magazijn en een met keuken uitgerust personeelsverblijf ondergebracht. Bedoeling is dat, zodra de bouwwerkzaamheden en de inrichting van het gebouw achter de rug zijn, daarin de Heemkundige Kring de Drie Heerlijkheden een eigen onderkomen krijgt. Cultureel beschouwd niet eens zo vreemd.[l]