Lianne van Trijp tussen de kleuters van groep 2 en de leerlingenraad van de St. Martinusschool. FOTO JOS OONINCX
Lianne van Trijp tussen de kleuters van groep 2 en de leerlingenraad van de St. Martinusschool. FOTO JOS OONINCX Foto: Jos Oonincx

Lianne van Trijp neemt afscheid van school

SCHIJF - Na een lange periode te hebben gewerkt in het basisonderwijs heeft juffrouw Lianne van Trijp afscheid genomen van de St. Martinusschool in Schijf. Vanaf 1996 was ze aan deze school verbonden als leerkracht, remedial teacher en intern begeleider.

DOOR JOS OONINCX

Na enkele jaren als adjunct-directrice werd ze in 2003 directrice. Zowel voor haarzelf als met haar team heeft ze telkens nieuwe uitdagingen in het onderwijs gezocht en vernieuwingen in praktijk gebracht.

Woonwagencentrum

In 1974 rondde Lianne in Breda de opleiding af als kleuterleidster. "Er was in die tijd veel werkloosheid in het onderwijs, maar in januari 1975 kon ik beginnen op basisschool De Bron op het woonwagencentrum in Roosendaal. Ik werkte er met kinderen van drie tot zes jaar. Met veel voldoening kijk ik er op terug. Het was uitdagend, intensief en leerzaam en ouders droegen je in die tijd op handen. In 1980 ben ik gestopt om voor mijn eigen kinderen te zorgen."

Ontwikkeling

Zijdelings bleef Lianne betrokken door haar activiteiten binnen de peuterspeelzaal in Schijf. Ook zat ze in de ouderraad, schoolcommissie en het schoolbestuur. Na ruim tien jaar pakte ze de draad in het lesgeven weer op als invalster op verschillende scholen. Op zoek naar nieuwe uitdagingen volgde ze studies voor remedial teacher en intern begeleider. Eenmaal verbonden aan de St. Martinusschool verdiepte ze zich in managementtaken en trok ze door het hele land om op andere scholen te kijken hoe zij met onderwijsvernieuwingen omgingen. Na de functie van adjunct werd ze in 2003 directrice van de school.

Dalton

Van Trijp zocht als directrice telkens mogelijkheden om haar visie op onderwijs waar te kunnen maken. "Ik had het idee dat leerlingen meer nodig hadden dan alleen lezen, taal en rekenen. Nadat ik mijn Magistrum management studie in Eindhoven had afgerond, wilde ik met mijn team verder met vormen waarbij kinderen meer eigen verantwoordelijkheid konden inzetten bij het leerproces. We kwamen uit bij het Dalton onderwijs waar zelfstandig werken en samenwerken belangrijk is. Het leren komt meer uit de kinderen zelf en ze kijken naar het leereffect. Ik ben er bijzonder trots op dat het hele team sinds 2015 in deze onderwijsvorm gecertificeerd is en dat we na een visitatie sinds oktober de naam Dalton school mogen dragen."

Toekomst

Wel maakt ze zich op dit moment grote zorgen over het onderwijs. "De werkdruk is hoog, er is veel papierwerk en steeds minder jongeren kiezen voor het onderwijs. In dat opzicht kan ik de recente stakingen goed begrijpen."[l]