Voorzitter Kees Kools van de Natuurwerkwerkgroep gemeente Rucphen in zijn eigen groene omgeving. FOTO JOS OONINCX
Voorzitter Kees Kools van de Natuurwerkwerkgroep gemeente Rucphen in zijn eigen groene omgeving. FOTO JOS OONINCX Foto: Jos Oonincx

Natuurwerkgroep veertig jaar in beweging

RUCPHEN – Toen in 1975 een groepje natuurliefhebbers in de omgeving van Sprundel ging wandelen, werd de kiem gelegd voor de Natuurwerkgroep gemeente Rucphen (NWGR). Ze noemden zich de natuurvrienden en het accent lag op het observeren van vogels. Daarnaast zagen ze dat natuurwaarden als houtwallen en vennen onder druk stonden. Pioniers Jan van den Broek en Jan Wijnen namen het initiatief voor het oprichten van een natuurvriendenclub. Twee jaar later was de oprichting van de NWGR een feit.

DOOR JOS OONINCX

De groep stelde als doel 'het bevorderen van de kennis van en liefde voor de natuur'. De eerste activiteiten waren het organiseren van excursies en voorlichtingsavonden. Verder was er een vogeltelgroep en het bestuur sloot zich aan bij de Brabantse Milieufederatie. Al snel werd duidelijk dat de NWGR zich ook bezig moest gaan houden met het kritisch volgen van ruimtelijke plannen die, bij uitvoering, ten koste zouden gaan van landschappen, beplantingen en broedgebieden.

Tegenpartij

Voorzitter Kees Kools geeft aan: "Vaak bestond de enige kans om iets tegen te houden uit het indienen van bezwaarschriften. NWGR kwam al kort na de oprichting in verzet tegen bomen- en heggenkap en tegen ontgrondingen die het voortbestaan van de korhoender bedreigden. Dit zorgde ervoor dat de groep voor- en tegenstanders kreeg. De dagelijkse praktijk van wandelen en vogels tellen kreeg hiermee een andere wending. Na het tegenhouden van de ontgronding van 'Bakkersmeer' kreeg NWGR hier en daar het etiket opgeplakt van 'tegenpartij' terwijl de oorspronkelijke opzet juist het tegenovergestelde was."

Activiteiten

De natuurwerkgroep heeft in de loop der jaren veel activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Naast wandelingen werden fietstochten voor het hele gezin uitgezet. Voor de jeugd organiseerde NWGR natuurtochten met werkboekjes en met basisschoolleerlingen werden nestkastjes gemaakt en opgehangen. Buiten de gemeentegrenzen waren er excursies naar Voornes Duin en de Mookerheide. Bij de najaarsvergaderingen werden dia-lezingen gehouden over Brabantse natuurgebieden.

Vrijwilligers waren onder meer actief in het Fatimapark, er kwam een uilenproject en er werden eekhoornbruggen in gebruik genomen. Eind jaren negentig kwam samenwerking tot stand met de agrarische sector en later werd NWGR steeds meer betrokken bij reconstructie- en bestemmingsplannen voor het buitengebied.

Werkgroepen

Momenteel zijn er binnen NWGR zes werkgroepen actief. De werkgroep bosbeheer adviseert particuliere eigenaren in de Rucphense bossen over hoe ze het best het bos kunnen beheren en daar wordt goed gebruik van gemaakt.

De werkgroepen landschapsbeheer met in totaal zo'n dertig vrijwilligers houden zich bezig met beheerstaken voor Brabants Landschap, Natuurmonumenten en de gemeente Rucphen. Kools: "We streven naar uitbreiding en verjonging van deze vrijwilligersgroepen. Er is een lage drempel om aan te sluiten; je bent buiten en in beweging en het is dankbaar werk dat door iedereen gezien mag worden." De vogelwerkgroepen houden zich bezig met bescherming van weidevogels, uilen en zwaluwen.

De werkgroep natuur en omgeving realiseerde onder andere het ommetje 'Gaegelpad' in Sint Willebrord en de werkgroep bloemenakkers verhoogt de biodiversiteit door het inzaaien van bloemen bij landbouwpercelen. "Tot slot kennen we nog de werkgroep PR en werving die persberichten, website en nieuwsbrieven verzorgt. We zijn na veertig jaar nog springlevend, volop in beweging en toekomstgericht bezig voor een groener Rucphen" aldus Kools.

Informatie over lidmaatschap, aanmelding als vrijwilliger en het verkrijgen van het jubileumboekje vind je op: www.natuurwerkgroep-rucphen.nl[l]