Sommige delen van de carnavalswagen zijn al klaar om gespoten te worden. Jorick Janssen van bouwclub HIK is deze weken met de andere clubleden bijna dagelijks aan het bouwen. FOTO FRED SCHUCH
Sommige delen van de carnavalswagen zijn al klaar om gespoten te worden. Jorick Janssen van bouwclub HIK is deze weken met de andere clubleden bijna dagelijks aan het bouwen. FOTO FRED SCHUCH Foto:

Gezonde stress bij carnavalsbouwclub HIK

RUCPHEN - De wagen van bouwclub HIK is voor deze carnavalseditie nog lang niet af, maar het belooft weer uiterst spectaculair te worden. HIK heeft een naam hoog te houden en daar doen ze met hun 35 meter lange nieuwe creatie hun uiterste best voor.

DOOR FRED SCHUCH

In de zomer begint het bij de mannen en vrouwen van bouwclub HIK met een idee. Een paar weken later gaan ze met ze een grove schets naar een illustrator. Zijn creatieve en cartooneske weergave vormt de uiteindelijke basis voor de wagen. "De bouwclub telt 37 leden", vertelt Jorick Janssen in de grote boerenschuur in het buitengebied van Rucphen, waar ze al jarenlang dankbaar gebruik van maken. Janssen is nu voor het vierde jaar voorzitter van de bouwclub. "Nu zijn we zowat iedere dag met een man of 20 tot 25 aan het bouwen. Het begint altijd een beetje rustig, maar na een tijdje lijkt het net een bedrijfje", zegt hij lachend. Het onderstel van de wagens gebruikt de club ieder jaar opnieuw. Met beschikbaar gesteld materiaal van bedrijven uit de regio bouwen ze de wagens op. Het ijzeren geraamte van de driedimensionale vormen wordt met tape beplakt en daaroverheen wordt schuimrubber gelijmd. Dit zorgt voor de uiteindelijke vorm en daarna wordt het met papier beplakt. Op deze manier ontstaan complete sculpturen met fantastische details.

Beeldhouwen

Sommige onderdelen worden van massief piepschuim gemaakt. "We tekenen dit eerst in de computer uit", legt Janssen uit. "Een bedrijf in de buurt snijdt de vorm dan uit een enorm blok piepschuim. Zo hebben we de grove vorm al klaar en worden er met een kettingzaag stukken vanaf gezaagd. Daarna gaan we voor de details verder met een handzaag en een stanleymes. Dan wordt alles geschuurd, beplakt en gespoten." Het hele proces is een hoogstandje beeldhouwen met piepschuim.

Bewegende delen

De techniek is weer een heel ander verhaal. "We werken de laatste jaren met steeds mooiere technieken. Het gaat niet alleen om een mooie wagen, maar ook om de interactie met het publiek." Om dit voor elkaar te krijgen bestuurt een PLC, ofwel een kleine industriële computer, verschillende hydraulische en pneumatische armen en een aantal elektromotoren. Eén van de jongens van de bouwclub zit op een technische school en is hier fanatiek mee bezig geweest. "Dit deel van het bouwen kost verhoudingsgewijs veel tijd."

Krachtenbundeling

De bouwclub is een fusie van twee Rucphense bouwclubs: 't Hoekske Om en Imbis. "Beide clubs hadden hun eigen sterke punten en hebben in 1999 hun krachten gebundeld." Sinds de oprichting van HIK heeft het gezelschap alle keren in Rucphen de eerste prijs gewonnen en al twaalf keer in Roosendaal.[l]