Natuur Werkgroep Rucphen kijkt terug op een succesvol eerste jaar van het Flower Power Project.
Natuur Werkgroep Rucphen kijkt terug op een succesvol eerste jaar van het Flower Power Project. Foto:

Flower Power project

RUCPHEN - Op dinsdag 30 januari houdt de Natuur Werkgroep Rucphen om 19.30 uur een bijeenkomst in de Heemtuin over de kruidenakkers in en rond de Rucphense Bossen voor grondeigenaren en overige belangstellenden.

De avond is bedoeld om nieuwe grondeigenaren te werven voor uitbreiding van het aantal akkers. Daartoe wordt ingegaan op het doel en de werkwijze van het project. Het doel is het verhogen van de biodiversiteit door het aanleggen, inzaaien en onderhouden van bloemrijke kruidenakkers in en rond de Rucphense Bossen. Enerzijds worden 12 verdwenen akkerkruiden teruggebracht in West-Brabant. Anderzijds zorgen de overige bloemen en het niet geoogste graan voor voeding voor o.a. insecten. Tijdens de bijeenkomst wordt ook aandacht besteed aan subsidiemogelijkheden voor grondeigenaren.

Succesvol eerste jaar
Er wordt teruggekeken op het eerste succesvolle jaar van het project. Op 17 akkers werden op ruim 6 ha (bijna 7 voetbalvelden) ruim 30 soorten akkerkruiden geteld, waarvan het merendeel op de Rode Lijst van (bedreigde) planten staan. Er werden zo’n 7.500 exemplaren van de 12 prioritaire verdwenen akkerkruiden geteld, waaronder ruim 2.800 beschermde. Tevens is er sprake van een toename van insecten en vogels. Het project is een samenwerkingsverband tussen Natuur Werkgroep gemeente Rucphen, Natuurbalans Divergens en Louis Bolk instituut. Provincie Noord-Brabant subsidieert het project. Grondeigenaren stellen hun grond beschikbaar, terwijl het ploegen, frezen, inzaaien en monitoren van de akkers vrijwel geheel in handen is van de Natuur Werkgroep. [l]