De kampioenen die in 2017 werden gehuldigd. FOTO JAN DE WILD PHOTOGRAPHY
De kampioenen die in 2017 werden gehuldigd. FOTO JAN DE WILD PHOTOGRAPHY Foto: Jan de Wild

Tweede editie huldigingsavond vindt plaats in maart
Sportkampioenen in gemeente Rucphen blinken uit in diversiteit

RUCPHEN - Na het succes van vorig jaar organiseren Dynamico Fysiotherapie en Trainingen en de gemeente Rucphen ook dit jaar een feestelijke huldiging voor de lokale sportkampioenen. Deze feestelijke aangelegenheid van lokale sporters die in 2017 een kampioenschap hebben behaald, vindt plaats op vrijdagavond 16 maart in het gemeentehuis van Rucphen. Niet alleen sportkampioenen, ook bijzonder talent, sportvrijwilligers, sportcoaches en -trainers die een huldiging waard zijn, worden verwelkomd.

DOOR CORINE ROKS

De gemeente Rucphen levert elk jaar behoorlijk wat sportkampioenen. Winnaars van bekende en minder bekende sporten, jonge en oudere titelhouders. Het is juist deze mix van lokaal sporttalent dat een huldigingsavond zo bijzonder maakt.

Variërend

"Het idee om onze sportkampioenen te huldigen kreeg in 2017 gestalte. Het lijstje met kampioenen van 2016 varieerde enorm. Ik heb me verbaasd over de verschillende takken van sport waarin de gemeente Rucphen op landelijk, Europees en zelfs op wereldniveau uitblinkt", laat een van de organisatoren, Eva Luijkx-Koedoot van Dynamico weten. Een greep uit de kanjers van 2016: ultraloper, kampioen quad cross, squash, de dames van het Twirlen, het Schijfse vrouwenvoetbalteam en darts.

Aanvullen

Ook dit jaar heeft de organisatie al een mooi lijstje met kampioenen samengesteld. "Een aantal kampioenen is al bij ons bekend, maar aanvullingen op deze lijst zijn welkom", aldus wethouder van sportzaken, René Lazeroms. Waarbij hij een oproep doet aan de lezers: "Met tips kunnen wij voorkomen dat er kampioenen op deze avond ontbreken." De lijst mag worden aangevuld met lokale sporters die in 2017 een kampioenschap hebben behaald op Nederlands-, Europees- of zelfs op wereldniveau. In een enkel geval kunnen ook lokale prestaties zo uniek zijn dat ook deze extra aandacht verdienen. "Zoals bijzondere lokale prestaties", vult Koedoot aan. "Maar eveneens een sportvrijwilliger, of een sporttrainer of - coach die het verdient om eens in de bloementjes te worden gezet. Mensen die zich inzetten voor de sport met als doel dit naar een hoger niveau te tillen."

Wereldranglijst

De organisatie licht een tipje van de sluier van de kampioenen die in maart nogmaals podium krijgen. Zo kan het eerste elftal in de tweede klasse Rood- Wit St. Willebrord niet ontbreken., dat naar de eerste klasse promoveerde. Nederlands kampioen tafelennissen Raijko Gommers, en Veleska en Conny van Nooit Volleerd veroverden in 2017 het goud en het zilver handboogschieten. Ook Nederlands squashkampioen Tessa ter Sluis is present en het Qutar Open Amateur Golf Championship staat op naam van Pierre Verlaar. Streetdance kampioenen zijn goed vertegenwoordigd in de gemeente Rucphen, zelfs kampioenen op wereldniveau: Adrian Sakiri, Amy Kools en Krista van Elteren. Wim Koevoets is Nederlands kampioen paardenploegen en Ninke van Overveld spant de kroon in Crossfit. Uiteraard mogen de majorettes niet ontbreken: De Estrellas en The Fantasy Kids zijn present. "En Nederlands kampioen driebanden (biljarten) en titelhouder op de wereldranglijst, Dick Jaspers, is aanwezig", laat de organisatie weten. De huldigingsavond is behalve de extra opsteker ook een goed moment om ervaringen uit te wisselen. Aan presentator Ad van Loon de eer van de avond een gezellig geheel te maken.

Karakter

Dat de gemeente Rucphen zo rijkelijk is bedeeld met kampioenen is volgens Koedoot wel te verklaren:" Onderschat karakter niet. Mensen uit deze gemeente onderscheiden zich door doorzettingsvermogen. Dit uit zich met name in de sportprestaties. Het zijn mensen met karakter, en dat heb je nodig voor een titel. Hard work beats talent when talent doesn't work hard."

Tips

Tips kunnen tot eind februari doorgestuurd worden naar: sportkampioenen@rucphen.nl , onder vermelding van de contactgegevens, prestaties en één of enkele foto's en/of een kort filmpje van maximaal een minuut. "Doen!", aldus Koedoot, "want Rucphen is trots op haar kampioenen." [l]