De plannen voor het project dateren al uit 1973, maar werden wegens andere prioriteiten toen in de ijskast geparkeerd. FOTO CORINE ROKS
De plannen voor het project dateren al uit 1973, maar werden wegens andere prioriteiten toen in de ijskast geparkeerd. FOTO CORINE ROKS

Aanleg meest besproken stuk asfalt van start

RUCPHEN - Sinds enige tijd zijn de werkzaamheden van het meest besproken project van de gemeente Rucphen in volle gang: de aanleg van de Verlengde Vosdonkseweg. Wethouder Martien de Bruijn typeert deze weg als zeer beladen. Tenniscentrum RICO moest ervoor wijken, de grondaankopen gingen niet van een leien dakje en gedupeerde burgers hebben tot de Raad van State geprocedeerd om dit stukje asfalt van nog geen kilometer lengte tegen te houden.

DOOR CORINE ROKS

De plannen voor dit project dateren al uit 1973 maar werden wegens andere prioriteiten in de ijskast geparkeerd. Nu worden ze in deeltracés ontdooid, waarbij de Verlengde Helakkerstraat inmiddels volop in gebruik is.

Ingetekend

"De omstreden weg is al in 1973 gepubliceerd, tijdens de bewonersavond van De Donken. Toekomstige bewoners konden zien hoe deze weg in hun wijk was ingetekend, destijds een belangrijk detail voor de potentiële kopers van de aangrenzende bouwkavels", laat wethouder De Bruijn weten.

In de jaren negentig werd de A58 verlegd. Doorkliefde deze weg voorheen Etten-Leur, nu werd het Ettense centrum ontlast middels deze zuidelijke omleiding. Met dit nieuw stuk snelweg kreeg de op Rucphense gronden gelegen Vosdonkseweg nieuwe vorm. "De meest korte en logistieke verbinding met de A58, passend in het doel van de ontsluiting", aldus projectmanager van de gemeente Rucphen, Ad van Dorst.

Raad van State

In 2010 kwam de omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord weer volop in beeld, en na een grondige studie ging de gemeenteraad in 2011 met de plannen akkoord. "Het gehele traject van grondaankopen tot het bestemmingsplan heeft maar liefst vijf jaar geduurd. Pas in 2016 werd het plan door de Raad van State onherroepelijk. Alles, maar dan ook over alles is geprocedeerd. Het hele arsenaal van ons Nederlandse rechtssysteem is hiervoor aangewend, voor kapvergunningen tot bouwvergunningen", aldus de wethouder over het moeizame traject.

RICO

Behalve bezwaren van bewoners van De Donken, moest tenniscentrum RICO wijken voor de Verlengde Vosdonkseweg. Ook hiermee maakte dit traject, met als doel de kernen te ontlasten, zich niet populair. "Eveneens stuitte de aankoop van de gronden op veel verzet. De weg liep namelijk over het land van een agrariër", vult De Bruijn aan.

Hij vervolgt: "Maar hoewel we veel weerstand kregen, zag een grote groep betrokkenen inmiddels het belang van deze weg." In de jaren vijftig is een groot deel van de spraakmakende grond al aangekocht, uitgaande van een tracé met een breedte van 25 meter. "De breedtemeters hebben we niet helemaal nodig. De aangrenzende tuinen krijgen daarom een buffer van vijf meter, hiermee komen we de bewoners tegemoet. Hierachter plaatsen we de geluidsschermen."

Schanskorven

Projectmanager Dik van Veen van de firma Heijmans Wegenbouw hierover: "Het worden schanskorven, met stenen gevulde ijzeren frames zoals te zien langs de A58 richting Breda ter hoogte van het Liesbos. Tijdens een inspraakavond hebben de direct betrokkenen gekozen voor de Grauwacke steensoort. De hoogte van de geluidsschermen varieert van drie tot vier meter." Gehoopt wordt de weg eind maart gereed te hebben; de geluidswanden twee maanden later.

Vijf miljoen

Ondanks de moeizame aanloop is de wethouder tevreden, vooral nu blijkt dat het project binnen de begroting blijft. "Het totale project beslaat globaal drie nieuwe delen plus reconstructies van bestaande wegen. Na de aanleg van het eerste deel bleek dat we zo'n vijf miljoen over hebben. Er is nauwelijks geld verspild aan risico's." Het zuidelijke deel staat in 2019 op de planning. Het totale project gaat de geschiedenisboeken in als grootste ooit van de gemeente Rucphen.[l]