David van der Poel zegeviert voor de Belgen Jim Aernouts en Dieter Vanthourenhout. FOTO CORINE ROKS
David van der Poel zegeviert voor de Belgen Jim Aernouts en Dieter Vanthourenhout. FOTO CORINE ROKS Foto:

'Kleine' Van der Poel wint Cyclocross Rucphen

RUCPHEN - In een spannende nek aan nek race pakte David van der Poel zaterdag de zege in de zevende editie van de Cyclocross Rucphen. De Belg Jim Aernouts kwam als tweede over de finish, op de voet gevolgd door de Belg Dieter Vanthourenhout. Gianni Vermeersch eindigde als vierde van de kopgroep. Lokale publieksfavoriet Stan Godrie uit Zundert finishte op de zesde plaats.

DOOR CORINE ROKS

Na de officiƫle huldiging werden de nummers een, twee en drie direct onderworpen aan een dopingcontrole. Ook de dames werden getest. Bij de vrouwen was overigens sprake van een Benelux-podium met op nummer een de Belgische Loes Sels, nummer twee de Nederlandse Manon Bakker en op drie de uit Luxemburg afkomstige Christine Majerus.

Ruimte

Het was voor de tweede keer in haar bestaan dat de Cyclocross Rucphen onverwachts bezoek kreeg van dopingcontroleurs. "Daar wordt altijd rekening mee gehouden, we hebben daarvoor een speciaal ingericht dopingcontrolestation", aldus voorzitter Kees Kools. Onder begeleiding werden de renners naar de speciale ruimte gebracht waar faciliteiten zoals een wachtruimte met drinkmogelijkheden, een apart toilet en een werkruimte voor het verzamelen van het urinemonster, deel van uitmaakten.

NK

Dat de organisatie, Stichting Wielerpromotion Rucphen, stappen zet naar een hoger niveau dat zijn bekroning moet vinden in 2020 met de Nederlandse kampioenschappen in het vooruitzicht, was duidelijk merkbaar aan de tafels in de bomvolle VIP-tent naast het parcours aan de Baanvelden. Een aantal nieuwe nationale sponsors maakten deel uit van het gezelschap. "Een aantal nieuwe gezichten in de tent", aldus een van de vaste bezoekers.

Noviteiten

De tent bevond zich dit jaar op een andere locatie dan de vaste bezoekers gewend waren, pal naast het parcours met een prima uitzicht over het veld. "Veel beter dan de jaren ervoor. Door de glazen wand over de volle breedte van de tent hebben we vanaf binnen een prima zicht op de veldcrossers. En het aangrenzende terras biedt vele voordelen. Een goede keus!", zo liet een trouwe sponsor weten.

Een andere noviteit van de cyclocross was de wedstrijd voor de G-rennners voor coureurs met een lichte tot zwaardere verstandelijke beperking.

Camiels Carrousel

Alle deelnemers waren dik tevreden over het parcours van de Grote Prijs M.J. Oomen Groep 2018. Vooral Camiels Carrousel kon ook dit jaar weer rekenen op veel bewondering van het publiek. De weergoden waren de organisatie, de renners en de toeschouwers gunstig gezind. Het werk van maanden voorbereiding met vele vrijwilligers kwam op deze sportieve zaterdag goed tot zijn recht.

Elders in deze editie meer over de Cyclocross Rucphen.[l]