Afbeelding

Eeuwig Schaak en RSG delen de punten

RUCPHEN - De wedstrijd in de Avondcompetitie tussen Eeuwig Schaak en het B-team van RSG is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Voor Eeuwig Schaak had er wellicht zelfs nog meer ingezeten, al is een gelijkspel tegen het op papier sterkere team van RSG nog altijd heel verdienstelijk.

De grote helden bij Eeuwig Schaak waren Ben Seleski en Gerard Snoeijs. Gerard Snoeijs versloeg de ervaren rot Christ de Veth met twee gigantische uppercuts. De eerste kwam toen Gerard met een paardvork de kwaliteit won. Christ de Veth trok daarop ten aanval en kwam weer helemaal terug in de wedstrijd, maar een foutje kostte hem een volle toren, waardoor Gerard het volle punt binnenhaalde. Ben Seleski wist goed stand te houden tegen Joey Wattimena, kreeg een mooie vrijpion, speelde een uitstekend eindspel en ook hij wist te winnen. Intussen had Jan Rijkse verloren van Martijn Verbeek, met kop en schouders de sterkste speler van RSG B. De nederlaag was dan ook volgens verwachting, al had Martijn Verbeek het niet makkelijk tegen Jan. Hans Otten had met een 2-1 voorsprong op het scorebord genoeg aan remise tegen Ron Höfer om de 2 matchpunten binnen te slepen en dat leek lange tijd ook te lukken, tot Hans de fout in ging en mat ging. Het treffen met RSG krijgt nog een vervolg. Op 15 februari treffen Eeuwig Schaak en RSG elkaar in een vriendschappelijke ontmoeting in rapid-tempo.

Tata Steel toernooi
Intussen is het Tata Steel toernooi wederom gewonnen door wereldkampioen Magnus Carlsen, die gelijk eindigde met Anish Giri, maar de sterkere was in de 'tie-break' met rapidpartijen. Het was de eerste keer dat dit toernooi op deze wijze beslist werd. Anish Giri kan overigens terugkijken op een formidabel optreden en is weer helemaal terug als wereldtopper. Magnus Carlsen is wereldkampioen, heeft de hoogste Elo-rating van allemaal en is ook nog eens de beste snelschaker van de wereld. In 2014 nam de schaker met de hoogste Elo-rating het op tegen de man met de hoogste Dollar-rating: Bill Gates. Bill Gates had wit en 2 minuten bedenktijd en Magnus Carlsen kreeg slechts 30 seconden voor de hele partij. Dat bleek ruim voldoende, want erg lang duurde de partij niet. Bill Gates is dan weliswaar een succesvol zakenman, het bleek geen groot schaaktalent.
De partij ging als volgt: 1.e2-e4,Pb8-c6 2.Pg1-f3,d7-d5 3.Lf1-d3(?),Pg8-f6 4.e4xd5,Dd8xd5 5.Pb1-c3,Dd5-h5 6.O-O,Lc8-g4 7.h2-h3,Pc6-e5? (Op zich een slechte zet, wat Carlsen ook wel wist, maar hij dacht er tegen Bill Gates wel mee weg te komen en kreeg daar gelijk in.) 8.h3xg4,Pf6xg4 (zie diagram) 9.Pf3xe5???,Dh5-h2 mat.
Een fout die met slechts 2 minuten bedenktijd niet eens zo beschamend is. Als Bill Gates een partij moest schaken tegen zijn huidige president zou, nadat die president zou claimen dat hij “the greatest, truely the greatest chess player ever lived” is, de partij glansrijk winnen. Waarna zijn tegenstander zou roepen dat het allemaal 'fake news' was.[l]