Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr feliciteert het echtpaar Nuijes. FOTO CORINE ROKS
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr feliciteert het echtpaar Nuijes. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Diamanten huwelijk voor echtpaar Nuijes

SPRUNDEL - Op 29 januari 1958 stapten Riet Adriaansen uit Halsteren en Piet Nuijes uit Hoogerheide in het huwelijksbootje. Of eigenlijk koetsje. Met paard en wagen trokken ze die winterse dag vanaf het stadhuis van Halsteren naar de kerk van Bergen op Zoom, alwaar de pastoor het huwelijk bekroonde met zijn zegen. Nu, zestig jaar later, kijken Piet en Riet terug op een gelukkig huwelijk met een rijk sociaal leven, met in de hoofdrol hun diertjes bij De Vissenberg in Sprundel die ze dertig jaar lang vrijwillig hebben verzorgd.

DOOR CORINE ROKS

"Ze noemen me in Sprundel nog steeds 't Geitjesvrouwke", laat Riet Nuijes lachend weten. Het echtpaar woont nu vijf jaar in het St. Janshof in Sprundel waar op deze feestelijke maandag niet alleen hun jubileumhuwelijk wordt gevierd, maar ook de verjaardag van mevrouw die 85 is geworden. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr brengt haar felicitaties over namens de gemeente Rucphen.

Vier uur

Jarenlang hebben de heer en mevrouw Nuijes aan de Moutberg gewoond, dichtbij De Vissenberg, een jongerencentrum in Sprundel dat inmiddels is gesloopt. Daar bevond zich aangrenzend het dierenparkje. "Ik gaf ze elke dag eten en Piet maakte de hokken schoon. We sloegen geen dag over, onze agenda werd erop afgestemd." Nichtje Wilma, die deze maandagmiddag ook van de partij is, vult aan: "Waren ome Piet en tante Riet op visite, klokslag vier uur moesten ze naar huis voor hun dieren, ook met Kerstmis. En stond een geit op het punt te bevallen, dan bleven ze thuis."

Verkering
Slechts een half jaar verkering ging er aan hun huwelijk vooraf. De jonge Riet woonde in Halsteren en tijdens een bezoekje in Bergen op Zoom zag zij Piet. De vonk sloeg vrijwel direct over. Meneer hierover: "Bij Pietje van Tilburg, ik was daar met mijn kameraden op bezoek. Een dag later trof ik Rietje op de Woensdrechtse kermis. Het was het begin van onze verkering."

Woningnood
De vader van Riet knapte voor zijn dochter een huis op, klaar voor gebruik. Destijds ging de regio gebukt onder woningnood. Een leegstaand huis moest worden verhuurd, zo was het beleid van de gemeente. "Dus zijn we maar snel getrouwd", aldus Piet.

Reistijd
Beide echtelieden werkten op dat moment in een atelier. Mevrouw bij confectieatelier De Zeeuwse, meneer bij kledingmakerij Tebbens in Bergen op Zoom. "Mijn trouwkostuum heb ik zelf gemaakt", laat Piet Nuijes (86) weten. De dienstplicht riep en na zijn diensttijd kreeg hij een mooie baan als kleermaker voor defensie. "Ik maakte en verstelde de kleding van de soldaten. Een hele leuke job." Zijn werkplek bevond zich op de kazerne tussen Rucphen en Schijf, destijds het depot voor de uitrusting. De reistijd bracht het echtpaar naar de gemeente Rucphen. "De verbinding tussen Halsteren en Rucphen was hopeloos, ik was twaalf uur van huis. We besloten een huis in Rucphen te zoeken en het werd een woning in de Nicolaas Maesstraat." Hij vervolgt: "Daar hield ik postduiven, mijn grote passie. Net als fietsen". Uiteindelijk verhuisde het echtpaar naar Sprundel, naar een grotere woning om de moeder van Riet mantelzorg te kunnen bieden.

Volop bekenden
Mevrouw: "Na mijn werk op het atelier heb ik mijn vader geholpen in zijn tuiniersbedrijf. Zwaar werk, vooral tijdens de aardbeientijd. Verder heb ik mijn hele leven vrijwilligerswerk verricht." Op de vraag hoe het voor mevrouw was om naar een andere gemeente te verhuizen, antwoordt zij opgewekt: "Ach, ik heb altijd volop bekenden om me heen door mijn activiteiten met de vrouwenbond, het volksdansen, en later het ouderenkoor."
Vakanties zijn niet aan het echtpaar besteed, maar aan sociale activiteiten binnen de gemeente Rucphen doen ze nog steeds graag mee. [l]