Het mooie vriesweer van afgelopen weekend lokte al vele kinderen naar het Kloosterplein. FOTO CORINE ROKS
Het mooie vriesweer van afgelopen weekend lokte al vele kinderen naar het Kloosterplein. FOTO CORINE ROKS Foto:

Draaiboek schetsbaon Sprundel weer van stal

SPRUNDEL - Koning Winter houdt deze week heel Nederland in de greep van een stevige vorst. Reden voor de Verenigingsraad en de Jeugdraad Sprundel het draaiboek voor de aanleg van de schetsbaon weer van de plank te halen. En niet onverdienstelijk. Een oproep op Facebook bracht heel wat jeugd op deze zonnige zondagmiddag op de been voor een sliding op dit stuk 'natuurijs'.

DOOR CORINE ROKS

Vorig jaar, in de maand januari, beleefde de Schetsbaon Sprundel haar primeur. Het bleek een daverend succes, vooral onder de basisschooljeugd.

Nevelen

"De weersvooruitzichten zijn en blijven gunstig. Vrijdagmiddag, rond de klok van vier, zijn we begonnen met de voorbereidingen zoals het dichtplakken van de goten en het afbakenen van de baan met stalmatten", verklaart mede- organisator Jac van Trijp. "Vorig jaar wilden we snel resultaat boeken, en na een dun laagje ijs hebben we het plein flink ondergespoten. Dat werkte dus niet, de ervaring heeft geleerd dat we laagje voor laagje moeten nevelen", concludeert Van Trijp, die de commissie gekscherend de nevelspecialisten noemt. Vanaf zaterdag- op zondagnacht werd er in ploegendienst geneveld, met als resultaat een mooi stuk ijs op de vroege zondagochtend.

Stalmatten

"Een ander leermoment was de afbakening van de baan. Stalmatten bleken hierbij het meest geschikt. Vorig jaar hebben we zand gebruikt, maar dat werkte averechts. De baan werd stroef langs de kanten. De stalmatten zijn beschikbaar gesteld door Sprundelse agrariƫrs en dienen in eerste instantie voor de veiligheid, maar zijn dus ook doeltreffend om het water te leiden", vult ervaringsspecialist Nicojan Lazeroms aan.

Baan wordt verrijkt met koek en zopie

Ontdooid

In de loop van zondag blijkt de zon toch net iets sterker dan gedacht, de helft van de baan is ontdooid. "Als de zon ondergaat, hervatten we onze werkzaamheden", zo laat van Trijp weten. Om de twee uur wordt de komende dagen, als de zon onder is, door vrijwilligers geneveld waarbij de commissie schetsbaon Sprundel hoopt op een flinke laag ijs op woensdagmiddag. "Dan zijn de kinderen vrij van school en wordt de baan verrijkt met koek en zopie. Misschien kunnen dan zelfs de schaatsen om."

Jeugdhonk

De Verenigings- en Jeugdraad kijken tevens uit naar een dik pak bevroren water aan het einde van de week zodat ook de kids van jeugdhonk De Trapkes hiervan kunnen profiteren. "Dat was vorig jaar op de vrijdagavonden zo'n succes", aldus Corien Rokx van de Jeugdraadcommissie.

Vriezen

Het mooie weer van afgelopen weekend lokte al vele kinderen naar het Kloosterplein, al dan niet begeleid door hun ouders. Want wat is er nou leuker dan een schetsbaon om de hoek?[l]