Afbeelding

Martinusschool plaatst zich voor Brabants kampioenschap

RUCPHEN - Het schoolschaakteam van de Sint Martinusschool in Rucphen heeft zich weten te plaatsen voor het Brabants Kampioenschap.

In Halsteren werden zij op het districtskampioenschap voor schoolschaakteams 3e, wat genoeg was om op zondag 25 maart in Oosterhout te mogen strijden om de Brabantse titel.

Ziek

En dat terwijl het team nog op het laatste moment een tegenslag te verwerken kreeg, omdat Vincent Wang ziek geworden was en daardoor niet mee kon spelen.

Bijzondere prestatie

Simon Suijkerbuijk, Tjeu Vermunt, Jarek van Dijk en Tom Vermunt lieten zich daardoor niet uit het veld slaan en speelden een uitstekend toernooi.

Jarek van Dijk ging nog met een beker naar huis omdat hij de best presterende speler op het 3e bord was.

We zijn heel benieuwd wat ze gaan toen tussen de beste schoolschaakteams van Brabant, maar dat ze daar meespelen is natuurlijk al een bijzondere prestatie op zich.

Interne competitie

In de interne competitie van Eeuwig Schaak heeft Ad Bruijns een reuzestap naar herovering van het clubkampioenschap gezet.

Hij had de 1e en 2e competitiemanche al gewonnen en versloeg in de 1e ronde van de 3e manche Kees van Hogeloon, die hem vorig seizoen nog een half puntje voor bleef in de totaaleindstand.

Ad drong Kees al vanuit de opening in de verdrukking, won de kwaliteit en won gedecideerd.

Hans Otten, die de laatste tijd wat uit vorm leek, liet er tegen Jan Konings ook geen gras over groeien.

Hij won een vol stuk pakte heel overtuigend de winst.

Patrick Heijnen deed het tegen Cor Lazeroms wat subtieler.

Hij graaide hier en daar een pionnetje mee en won het eindspel.

Andere partijen

De andere partijen leken op een remise af te stevenen.

In 2 van de 3 gevallen gebeurde dat ook: Cees Buurman en Wim Soeters hielden elkaar van begin tot eind in evenwicht en hetzelfde gold voor Jan Rijkse en John van Helden.

Ook Ben Seleski en Gerard Snoeijs hielden elkaar zowat de hele partij in evenwicht, maar in het eindspel maakte Ben alsnog een foutje en Gerard er met het punt vandoor.

Elk zetje verkeerd heeft in het eindspel meteen desastreuze gevolgen; daarom is het ook het lastigste onderdeel van het schaakspel.

B-manche

De eindstand van de B-manche had u nog van ons tegoed.

De eerste 5 daarin waren:

Ad Bruijns 95½

Kees van Hogeloon 81

John van Helden 75½

Jan Rijkse 64½

Wim Soeters 63½.

Na 2 van de 3 manches is de stand aan kop in het clubkampioenschap: Ad Bruijns 188½; Kees van Hogeloon 164½; John van Helden 131; Jan Rijkse 129½; Hans Otten 105.

Dames

Misschien valt het u op dat u alleen namen van jongens en mannen ziet in dit artikel.

De dames laten het, vooral bij de volwassenen, nog een beetje afweten in de schaaksport.

Dat dames niet onderdoen voor heren bewijst wel de 13-jarige Marieke van Essen uit Roosendaal, die in haar leeftijdscategorie onlangs Brabants kampioen werd door alle jongens van het bord af te meppen.

Zo legde ze in de 1e ronde meteen al op de volgende manier met wit Timo Verhoef in de luren.

In de diagramstelling speelde ze 32.Lf4xd6+!

Damewinst, zwart geeft op. [l]

Afbeelding