Afbeelding

Pogingen iets van een schaakpartij te maken

RUCPHEN - Vorige week moest het Avondteam van Eeuwig Schaak op bezoek bij het D-team van De Baronie uit Breda. De Baronie speelt in een verzorgingshuis en dat roept meteen associaties op met de populaire TV-serie 'Het dagboek van Hendrik Groen' naar de roman 'Pogingen iets van het leven te maken'. Voor ons schakers van bescheiden niveau kunnen we beter spreken van 'pogingen iets van een schaakpartij te maken'.

Dat lukte bij de spelers van Eeuwig Schaak bij de één meer dan bij de ander. Bij Patrick Heijnen lukte dat alleraardigst. Hij won een pion, kwam goed te staan in het eindspel, maar behalve Patrick kreeg ook zijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion en Patrick kwam daardoor niet verder dan remise. Jammer, er zat misschien meer in, maar vlak nadat Patrick de pion won had het ook net zo goed helemaal mis kunnen gaan voor Patrick. Patrick speelde met zwart en zijn tegenstander vervolgde in de afgebeelde diagramstelling met 24.Dg4-e4. Geen onlogische zet, maar wit had beter: 24.De6+,Kf8 25.Tb7 en zwart is in grote problemen.
Bij John van Helden lukte het niet erg om iets van zijn schaakpartij te maken. Hij verloor en stuk en werd kansloos naar de slachtbank gevoerd. Zijn tegenstander Karoly Kapitany, een bekende naam onder schakers uit de regio die al wat ouder zijn, was een maatje te groot voor hem.
Ook Kees van Hogeloon en Hans Otten deden verwoede pogingen iets van hun schaakpartij te maken. Bij Kees lukte dat uitstekend, bij Hans niet zo goed. Niettemin verloor Kees en won Hans. Bij Hans Otten ging het lang gelijk op, maar Hans kwam vervolgens langzaam maar zeker steeds minder en uiteindelijk zelfs verloren te staan. Maar de Baronie-speler zag wat over het hoofd en ging pardoes mat. Kees van Hogeloon had een toren en 3 pionnen tegen 2 lichte stukken en stond in principe gewonnen. Maar zijn pogingen iets van zijn schaakpartij te maken hadden veel tijd gekost en toen de tijd weg tikte en Kees wat gehaast begon te spelen, gaf hij zijn voordeel binnen enkele zetten uit handen en verloor de partij nog. Zijn tegenstander had de stelling met dreiging van allerlei paardvorkjes nog heel gecompliceerd gemaakt en zijn tijd beter ingedeeld en dat leverde hem en zijn team de winst op.

Kampioen bekend
In klasse A2, waarin Eeuwig Schaak speelt, is de kampioen al bekend. De Pion C (uit Roosendaal) is niet meer te achterhalen. Datzelfde kampioensteam komt op 22 maart naar Rucphen om in de laatste ronde van het seizoen te spelen tegen Eeuwig Schaak. Dat De Pion C nu al zeker is van het kampioenschap hebben ze overigens te danken aan Eeuwig Schaak, want in de 1e ronde versloeg Eeuwig Schaak de grootste concurrent van De Pion C (namelijk BSV B uit Bergen op Zoom) met 3,5-0,5. Eeuwig Schaak staat nu 3e, maar zal het in de laatste ronde heel erg lastig krijgen die 3e plaats te behouden.[l]

Afbeelding