Leerlingen van Het Palet voelden zich voor even raadslid. FOTO CORINE ROKS
Leerlingen van Het Palet voelden zich voor even raadslid. FOTO CORINE ROKS Foto:

Jeugd debatteert in raadszaal Rucphen

RUCPHEN - Vier nieuwe politieke partijen debatteerden vorige week in de raadszaal in Rucphen. De raadsleden bestonden uit leerlingen van basisschool Het Palet uit Rucphen. Een interactief project om basisscholieren op een speelse manier kennis te laten maken met democratische besluitvorming, genaamd Democracity.

DOOR CORINE ROKS

Het doel van deze Democracity was het samen bouwen van een stad. In het midden van de raadszaal prijkte de stadsplattegrond waarop diverse gebouwen ontbraken. Voor de stadsinrichting richtten de kinderen verschillende politieke partijen op, en ontving elke partij een aantal stadselementen zoals een brandweerkazerne, een bioscoop, een zwembad, scholen, een politiebureau, een supermarkt, enzovoorts. Elke partij probeerde met argumentatie zijn plannen vorm te geven. Uiteindelijk bepaalde een stemronde of het stadselement kon worden toegevoegd. De leerlingen ervoeren zo op een speelse manier het belang van een meerderheid, en het doen van consensus, zoals het er ook in het echt aan toe gaat in een democratische samenleving. Tegelijkertijd werd de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Onderhandelen

De woordvoerder van de Partij voor de Mensenrechten, de 10-jarige Milan Jongenelen, legde uit: "Ik kan goed praten en daarom was ik aangesteld als woordvoerder." Partijgenoot Lorenzo Hertog (11): "Ik ben niet zo'n prater en daarom had ik de taak van voorzitter op me genomen." De rol van secretaris was toebedeeld aan de 11-jarige Jurai Stolk. Voor hem lag een notitieblad waarop hij de vragen en argumenten vlot weg schreef. Sander Verstraten, gastdocent en begeleider van Democracity, gaf feedback: "Ze deden het geweldig."

Vragen

Nadat democratisch besloten was nog een politiebureau toe te voegen, kregen de leerlingen de kans om twee raadsleden te onderwerpen aan een paar pittige vragen. Dat waren Wim Pijlman van de RVP en Ad Jongenelis van de PvdA. "Als je nou iets heel graag wil en een meerderheid is tegen, wat doe je dan?" Jongenelis: "Ja, dat is nou politiek. Onze partij hoopt met onderhandelen de tegenpartijen op andere gedachten te brengen. We houden de kwestie warm."

Ook de RVP-man werd onder vuur genomen: "Waarom zijn sommige speeltuintjes zo slecht bijgehouden?" Pijlman: "Periodiek worden de speeltuintjes gecontroleerd op veiligheid en onderhoud. Ze zijn opgenomen in het onderhoudsplan groen van de gemeente Rucphen."

Samenwerking

Het initiatief voor dit spel is ontstaan uit een samenwerking tussen basisschool Maria Goretti en de gemeente Rucphen. Naast deze school en Het Palet doen ook de Willibrordusschool uit Sint Willebrord en Mariadonk uit Zegge mee. Het spel wordt aangeboden aan groep 7 en 8.[l]