Afbeelding

Duitse meester geeft simultaan bij Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Op donderdag 29 maart komt de Duitse FIDE-meester Roland Ollenberger naar Rucphen om in 't Trefpunt, het thuishonk van Eeuwig Schaak, een simultaan te geven. Dat houdt in dat hij een schaakpartij gaat spelen tegen meerdere mensen tegelijkertijd, in dit geval zo'n 20 à 25 spelers.

Ook niet-leden van Eeuwig Schaak kunnen hier aan meedoen, al wordt hier wel een bijdrage voor gevraagd.

Om mee te doen dient u zich wel vooraf aan te melden bij Ben Seleski, tel. 0165-328458 of per mail naar b.seleski@gmail.com.

Het schaakniveau is daarbij niet van belang, het kennen van de regels van het schaakspel is al voldoende.

Inmiddels hebben zich al diverse spelers aangemeld voor deze simultaan, waaronder Wouter Jans, de simultaangever van vorig jaar.

De sfeer is tijdens zo'n simultaan altijd zeer ontspannen.

Praten met andere schakers over de eigen stelling, normaal bij het schaken een soort doodzonde, is tijdens de simultaan gewoon toegestaan. Zelfs advies vragen over de juiste zet is niet verboden.

Een mooie gelegenheid voor huisschakers om een bezigheid waar mensen soms in het dagelijks leven niet aan toekomen toch weer eens uit te oefenen.

De simultaan begint om 20.00 uur, wanneer het precies afgelopen zal zijn is vooraf niet te zeggen.

Roland Ollenberger schaakt bij Schachverein Worms. Hij is 30 jaar oud, heeft een Elo-rating van rond de 2300 en die is nog altijd in stijgende lijn.

Hij heeft al diverse kampioenschappen meegepakt in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz en speelt ook mee in de Zwitserse clubcompetitie.

Als jeugdschaker was hij al zeer succesvol en dat hij toen al zijn kansen pakte als ze zich voordeden liet hij als 13-jarige al zien tegen zijn landgenoot Simon Müller.

Roland Ollenberger had wit en na 1.e4,e6 2.d4,d5 3.Pc3,Lb4 4.a3,Lxc3+ 5.bxc3,h6 6.e5,b6 7.Dg4,g6 8.Ld3,h5 9.Dg3,La6 10.Lg5,Dd7 11.Ph3,Dc6 12.O-O,Dxc3?? (zie diagram) sloeg hij genadeloos toe: 13.Ld3-b5+ en wit wint de dame. Zwart gaf meteen op.

Inmiddels is de kleine Roland groot geworden en nog veel beter gaan schaken, maar hij moet het in Rucphen wel tegen een man of 20 tegelijk opnemen.

Dan kun je als deelnemer aan een simultaan zo iemand toch nog wel eens verrassen.

Zo niet? Dan is het in ieder geval een leuke en leerzame avond geweest! [l]

Afbeelding