Afbeelding

Simultaan Roland Ollenberger groot succes

RUCPHEN - Vorige week gaf de Duitse schaakmeester Roland Ollenberger een simultaan in Rucphen. Naast deelnemers van Eeuwig Schaak deden ook leden van bevriende verenigingen en huis-schakers mee aan de simultaan.

Ook de simultaangever van vorig jaar, Wouter Jans, was één van de deelnemers aan de simultaan. Hij was de enige die Roland Ollenberger een halfje af kon snoepen. Hans Otten was overigens ook dicht bij een remise, maar net even de verkeerde kant op met de koning betekende voor hem verlies in plaats van remise. Opmerkelijk was dat Ronny Naalden, een oud-jeugdlid van Eeuwig Schaak die al 25 jaar niet meer geschaakt heeft, tot de deelnemers behoorde die het langst stand bleef houden tegen Roland Ollenberger. Hoe sterk zou Ronny Naalden zijn als hij wel was blijven schaken?
Voor Roland Ollenberger was het overigens de eerste keer in zijn schaakcarrière dat hij simultaan gaf. Voorafgaand aan de simultaan liet hij nog enkele partijfragmenten met eigen commentaar zien aan geïnteresseerden. En na afloop besprak hij kort nog enkele van de partijen. De gemoedelijke sfeer in Rucphen beviel hem in ieder geval prima.
Intussen is de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen bekend: Fabiano Caruana. Caruana is een Amerikaan met Italiaanse roots en hoort al enkele jaren tot de absolute wereldtop. Te verwachten is dat de match om de wereldtitel, dit najaar in Londen, tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana uitermate spannend gaat worden en mooie partijen op gaat leveren. Het beslissende punt haalde Caruana met wit tegen de Armeniër Levon Aronian op de volgende schitterende wijze. In de diagramstelling speelde hij 39.Th1xh6+! Aronian gaf onmiddellijk op. Na 39...,Kxh6 40.Pg4+,Kh7 41.Dxg5 wint wit simpel.
De vorige WK-match ging tussen Carlsen en Karjakin, de volgende tussen Carlsen en Caruana en in het verleden was Karpov wereldkampioen. Wellicht moeten de schakers van Eeuwig Schaak hun achternaam veranderen. Er loopt hier in West-Brabant een groot schaaktalent rond met de naam Alex Karapetov. Gezien zijn achternaam zou er in de toekomst ook nog wel eens een WK-match kunnen lonken. [l]

Afbeelding