Ton van Nispen organiseert voor de vijfde keer het accordeonfestival. FOTO JOS OONINCX
Ton van Nispen organiseert voor de vijfde keer het accordeonfestival. FOTO JOS OONINCX

Sempre Crescendo organiseert twintigste accordeonfestival

SINT WILLEBRORD - Accordeonvereniging Sempre Crescendo uit Sint Willebrord viert dit jaar haar 55-jarig bestaan. Op zondag 8 april vindt de twintigste editie plaats van het jaarlijks terugkerende accordeonfestival in zaal 't Pleintje in Sint Willebrord.

DOOR JOS OONINCX

Sempre Crescendo werd op 6 januari 1963 opgericht door Jan Evers die nog steeds lid is. Deze gedreven muziekman was tevens 55 jaar dirigent bij de vereniging, maar dat stokje wordt binnenkort overgedragen aan een nieuwe dirigent waarmee momenteel nog besprekingen gevoerd worden.

Meedoen

In de hoogtijdagen telde de vereniging vijftig leden, maar door de veranderende belangstelling van de jeugd en de vergrijzing is dat tot de helft teruggelopen. Organisator en geluidsman Ton van Nispen komt door zijn bezigheden rondom het festival zelf niet meer aan optreden toe. "Van de huidige leden spelen er nog twaalf actief mee. Het ensemble wordt ondersteund door een elektrische bas en een keyboard. We repeteren elke donderdagavond en we doen mee aan het jaarlijkse muziekconcours van de gemeente Rucphen. Bovendien treden we regelmatig op in instellingen. Iedereen kan met ons meedoen. Bij de indeling in muziekpartijen wordt rekening gehouden met het muzikale niveau en het is mogelijk om extra lessen te krijgen als daar behoefte aan is. Verder organiseren we elke eerste zondagmiddag van de maand een accordeonparty in zaal 't Pleintje. Daar bieden we iedereen die wil spelen een podium. Al deze activiteiten en ons festival houden onze vereniging op die manier springlevend."

Festival

Het is inmiddels de vijfde keer dat Van Nispen het festival organiseert en zorg draagt voor een goed geluid. "We hebben tijd en ruimte voor ruim twintig optredens. De deelnemers komen uit heel Nederland en uit België en elk optreden omvat drie nummers. Het mooie van deze opzet is dat er veel verschillende genres aan bod komen. Ons eigen ensemble treedt uiteraard ook op en aan het einde van het festival is er weer een finale waarbij alle nog aanwezige spelers aan kunnen haken voor een gezamenlijk muzikaal slot van de middag."

Programma

De zaal aan de Kanariestraat 15 in Sint Willebrord is op 8 april vanaf 12.00 uur open. Om 12.30 uur opent wethouder Cees Evers het festival officieel en om 13.00 uur starten vier blokken van een uur waarin de twintig optredens gepland staan. Die optredens worden aan elkaar gepraat door speaker Jos van de Lindeloof. Wil van Zijl en Dré Koens begeleiden afwisselend de accordeonisten op drums. Om 17.00 uur wordt de uitslag van de loterij bekend gemaakt met als hoofdprijs een keyboard. Daarna volgt tot 18.00 uur uur de rest van de optredens met aansluitend de finale.[l]