Corrie Hellemons en Jan Vergouwen met een aantal jaarboekjes. FOTO CORINE ROKS
Corrie Hellemons en Jan Vergouwen met een aantal jaarboekjes. FOTO CORINE ROKS Foto:

Den Lande van Zegge bestaat dertig jaar

ZEGGE - Heemkundekring Den Lande van Zegge bestond op 1 april 2018 precies dertig jaar en dat moet gevierd worden. Daarom organiseert het bestuur samen met de werkgroepen een feestelijke middag voor leden en genodigden op zaterdag 7 april in zaal Kerkzicht in Zegge.

DOOR CORINE ROKS

Op initiatief van Sier Vroegrijk en Cees Tak werd de heemkundekring van Zegge opgericht. Een aantal kerkdorpen in de gemeente Rucphen hadden al een heemkundekring en Zegge nog niet. "Terwijl wij een rijke culturele en religieuze geschiedenis hebben. We zijn een erkend bedevaartsoord, vandaar dat de behoefte ontstond voor een eigen heemkundekring", zegt voorzitter Corrie Hellemons.

Archief

Het cultureel erfgoed van Zegge moet bewaard worden en nog steeds krijgt de Zegse heemkundekring nieuwe input. "We krijgen allerlei documenten aangereikt, van persoonsbewijzen tot oprichtingsaktes, van foto's tot bidprentjes", vult secretaris Jan Vergouwen aan. De heemkundekring heeft in deze dertig jaar een enorm archief opgebouwd, inmiddels geheel gedigitaliseerd. "Sjan de Beer heeft daar heel wat uurtjes aan besteed", complimenteert de voorzitter.

Jaarboek

Elk jaar in november brengt heemkundekring Zegge een nieuw jaarboek uit, in 2018 het 31e exemplaar, met op de kaft het bekende zegel. "Een oud zegel dat stamt uit de Middeleeuwen. Het Mariabeeld met het wapen van de schepenbank, het bestuursorgaan dat het gebied boven Nieuwenbergh in die tijd bestuurde", meent de secretaris. Het jaarboek heeft keer op keer een ander thema. Vanzelfsprekend met informatie over het dorp Zegge als bedevaartsoord, maar ook is er een uitgave die aandacht besteed aan de Zegse jongens die naar Indië werden uitgezonden. "Relatief veel jonge Zegse mannen moesten na de oorlog voor hun vaderland naar Nederlands-Indië", aldus Vergouwen.

Bunker

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er door de Duitsers bij strategisch gelegen dorpen bunkers gebouwd. Zegge was zo'n plaats. Aan de weg tussen Etten-Leur en Roosendaal, nu de A58, werd een dergelijke bunker gebouwd. "Met de verbreding van die weg, eind jaren zestig, is deze opgeblazen. Een enorm spektakel waarvan veel foto's zijn gemaakt die wij in onze archieven hebben."

Vraagfoto's

Heemkundekring Den Lande van Zegge heeft een vaste plek op de Zegse braderie waarbij altijd vraagfoto's worden gepubliceerd. "Een muur met foto's die we niet thuis kunnen brengen. Elk jaar een toppertje tijdens onze jaarmarkt", laat Hellemons weten.

De heemkundekring werkt met werkgroepen met aan het hoofd een coördinator. " Zo'n drie jaar geleden hebben we voor dit model gekozen, iets dat in de praktijk prima werkt. De coördinator bespreekt de punten uit de werkgroep met het bestuur."

Want behalve het vergaren van historische documenten, organiseert de heemkundekring al twintig jaar de jaarlijkse fietsvierdaagse die in juni op de Zegse agenda staat. Ook de organisatie van de Dodenherdenking is het werk van de heemkundekring. "En we nemen altijd deel aan de regionale heemkundequiz. We zijn aangesloten bij Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van Brabantse heemkundekringen die meer dan 33.000 leden telt. Binnen onze kring hebben wij ruim tweehonderd leden waarbij één lidmaatschap voor het hele gezin geldt", vult de secretaris aan.

Inloopavond

Elke eerste donderdag van de maand houdt heemkundekring Zegge een inloopavond. "Voor onze werkgroepleden, maar ook voor mensen met vragen of beeldmateriaal dat we deze avond kunnen bespreken. De inloopavond wordt gehouden in de pastorie op de Zeg van 19.00 tot 21.30 uur.

Aanwas

"We zoeken nog nieuwe aanwas voor de werkgroepen, want ons motto is en blijft: Voor een toekomst van ons verleden", laat de voorzitter tot besluit weten.[l]

Het bestuur en de leden van de werkgroepen. FOTO HEEMKUNDEKRING ZEGGE