Van links naar rechts Astrid, Dientje, Christa en Maria. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts Astrid, Dientje, Christa en Maria. FOTO CORINE ROKS Foto:

Pop-up store Sint overtreft alle verwachtingen

SINT WILLEBRORD - Het hele dorp Sint Willebrord zet zich in voor KiKa, KinderenKankervrij, mede door de tomeloze inzet van de dames Maria, Dientje, Astrid en Christa. Een maand lang runnen de dames een winkel in de Dorpsstraat in Sint Willebrord waar iedereen een donatie of schenking kan doen aan dit goede doel. Particulieren, ondernemers en winkeliers omarmen het initiatief en dragen hun steentje bij. Donderdag werd op feestelijke wijze de balans opgemaakt: De pop-up store heeft voor KiKa een fantastisch bedrag van 8.022,44 euro opgebracht.

DOOR CORINE ROKS

'Wij fietsen zes dagen voor KiKa in Italiƫ.' Voor Giro di KiKa zocht en zoekt het bedrijf De Krom sponsors. "Ik dacht meteen, daar haak ik aan. En zo ging de bal rollen", laat Maria weten.

Huisraad
Een aantal jaren geleden werd Maria erg gegrepen door de actie 'Stoere Pepijn'. Zij besloot wat spulletjes vanuit haar schuur in Rucphen te verkopen. Dientje de Kroon, die net verhuisd was, stelde een groot deel van haar huisraad ter beschikking. Het hele project heeft voor dit goede doel zo'n 3.000 euro opgebracht.

Belangeloos
"Voortbordurend op dit concept ben ik weer in contact gekomen met Dientje. Een pandje op Willebrord waar we spulletjes konden verkopen leek ons wel wat. Ik had overigens al wel een leegstaande winkel op het oog. En met bemiddeling van een Willebrordse makelaar en familie zijn we in contact gekomen met de eigenaresse. Zij stelde voor dit doel direct haar pand belangeloos beschikbaar. Zo aardig", benadrukt Maria.

Facebook
Het werven van spulletjes bleek geen probleem. Maria: "Via Facebook en mond tot mond reclame stroomden de spullen binnen. De zussen Astrid Braat en Christa Suijkerbuijk, die voor dit doel al collecteerden op Willebrord, boden direct hun medewerking." En zo werd de goed gevulde pop-up store in Sint Willebrord een feit. De insteek was duidelijk: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld bij elkaar krijgen voor KiKa. De uitwerking overtreft alle verwachtingen.

Emotioneel
"Zo veel bezoekers en de donaties en giften stromen binnen", vertelt Dientje. Ondernemers, winkeliers en particulieren dragen allemaal hun steentje bij. Tweedehands spulletjes worden naar de winkel gebracht, zelfs splinternieuwe. Maria: "Lokale bedrijven doneren of leveren gloednieuwe spullen, zoals snoep en kleding. Maar ook aan ons en de klanten wordt gedacht. We krijgen dagelijks wat lekkers toegeschoven zoals slaatjes, een taart en snoep. Tevens stellen winkeliers etaleermateriaal beschikbaar, aan werkelijk alles wordt gedacht. Ik word er gewoon emotioneel van."

Roy Donders

Iemand belt: "Dat pak van Roy Donders, hebben jullie dat nog in maat M?" Wat blijkt, Nel en Frans, de ouders van, hebben een bezoekje aan Sint Willebrord gebracht voor de levering van kleding. "Tegen kostprijs. De winst is voor het goede doel", laat Christa weten. Zelfs een nagelstudio stelt haar inkomsten beschikbaar aan KiKa via deze actie. "Een soort eendaagse marathon waarbij nagels gelakt worden", legt Christa uit.
In de winkel is het ronduit druk, mensen lopen af en aan, en voor iedereen staat de koffie met wat lekkers klaar. En niemand verlaat de winkel met lege handen. Het blijkt een succesformule waar heel het dorp enthousiast aan meewerkt.

Staartje
Vorige week donderdag heeft de winkel op feestelijke wijze haar deuren gesloten. De actie heeft echter nog een staartje. Bij diverse ondernemers staat een donatiebus. De totaalopbrengst wordt op 1 juni bekend gemaakt, waarbij ook de wielrenners van De Krom worden voorgesteld. Op deze dag wordt de cheque officieel overhandigd aan KiKa. "Waar een klein dorp toch groot in kan zijn", besluiten de vier dames.[l]