Johan Elsinga, Jan Braspenning, Nick de Laat en Kamieke van de Riet (van links naar rechts) maken deel uit van de projectgroep. FOTO JOS OONINCX
Johan Elsinga, Jan Braspenning, Nick de Laat en Kamieke van de Riet (van links naar rechts) maken deel uit van de projectgroep. FOTO JOS OONINCX

Mobiliteit in strijd tegen eenzaamheid in de gemeente Rucphen

RUCPHEN - Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Zeker nu op een aantal plaatsen in kleinere kernen het openbaar vervoer is verminderd. Vrijwilligers en professionals werkzaam in de sector zorg, welzijn en vervoer in de gemeente Rucphen bespraken vorige week op een netwerkbijeenkomst in De Trapkes in Sprundel het huidige vervoersaanbod en een project van de ANWB.

DOOR JOS OONINCX

Bedoeling is om binnen de gemeente vervoersvraag en vervoersoplossingen beter bij elkaar te brengen. Door het verminderde openbaar vervoer is de kans op eenzaamheid, voornamelijk bij ouderen, groter geworden. De toenemende vergrijzing zorgt ervoor dat er voor dit probleem alternatieven moeten worden bedacht.

Overheid

De landelijke overheid heeft in de afgelopen jaren meer taken bij de gemeenten weggelegd. Daarnaast zegt diezelfde overheid dat burgers steeds meer voor zichzelf en voor anderen moeten doen. Jan Braspenning, een van de woordvoerders van KBO kring Rucphen: "Het zoeken van oplossingen voor vervoersproblemen bij minder validen en ouderen is nu deels weggelegd bij de mensen zelf of bij particuliere organisaties en initiatieven. Daarbij kun je denken aan dokters- of ziekenhuisbezoek, maar ook aan bezoekjes aan vrienden of een uitje in het theater. Binnen de gemeente Rucphen kan een lokale drie-eenheid vervoer voor ouderen verbeteren. Dit zijn vrijwilligers die rijden voor plaatsgenoten, professionals die dit coördineren en de gemeente die dit ondersteunt. Op dit moment zijn er wel losse initiatieven zoals bijvoorbeeld een boodschappenservice, maar structuur en overzicht ontbreken."

AutoMaatje

Kamieke van de Riet en Nick de Laat van adviesorganisatie 'Zet' lichten de aanwezigen het project 'AutoMaatje' toe dat de ANWB, zonder winstoogmerk, in 2015 opstartte. Van De Riet: "De ANWB wil dat iedereen in vrijheid en met plezier onderweg kan zijn. In het kort komt het er op neer dat lokale vrijwilligers met hun eigen auto, tegen een vergoeding, minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Dat hoeven niet alleen ouderen te zijn. De ambitie is om deze mensen binnen het sociale verkeer te houden en zodoende kan eenzaamheid worden voorkomen. Het gaat vaak verder dan vervoeren. Deze vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld ook mee gaan winkelen of ergens een bezoek afleggen." De Laat vult aan: "In die zin zijn ze maatjes, want dan betekent het vervoer voor elkaar tevens contact met elkaar."

Vragen

Alle kernen uit de gemeente Rucphen waren op de bijeenkomst vertegenwoordigd en zij zaten na de uiteenzetting nog met de nodige vragen. Een aantal inwoners is van mening dat de vervoersmaatschappijen de kleine kernen in de steek hebben gelaten nadat bushaltes werden opgeheven. In die zin vindt men een project als 'AutoMaatje' een mooie aanvulling, maar mag het niet gezien worden als vervanging van het weggevallen openbaar vervoer. Bovendien blijken er al meerdere losse initiatieven op dit gebied te bestaan en men vraagt zich af wat daar mee gebeurt. Johan Elsinga van de landelijke stichting 'Vervoer Voor Elkaar' hierover: "De discussie over openbaar vervoer staat buiten dit project, maar het is van belang dat binnen de gemeente Rucphen eerst een inventarisatie plaatsvindt van alle bestaande initiatieven. Het is niet de bedoeling dat dit project te snel wordt ingevoerd. Als er goede bestaande projecten zijn dan kijken we hoe dit hiermee gecombineerd kan worden." Hierna gingen de aanwezigen in groepjes verder in gesprek met elkaar en werden reacties op papier gezet. De conclusies hieruit worden op 5 april in de projectgroep besproken. Hiermee is een eerste aanzet voor vervoersoplossingen binnen de gemeente Rucphen een feit.

Afbeelding